середу, 10 квітня 2024 р.

«10 років у вирі боротьби: жага свободи»

10 років тому, у лютому 2014 року, російська федерація розв’язала війну проти України.

Цією збройною агресією проти нашої країни росія розпочала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки, встановлену після Другої світової війни. Світ знову зіткнувся з режимом, який прагне силової ревізії кордонів і прямує до новітнього тоталітаризму. Цей режим назвали «рашизмом» для означення псевдоідеології, замішаної на поєднанні ідей фашизму й більшовизму, нацизму та євразійства, реваншизму і ксенофобії, що прикриваються «православ’ям» та «величчю російської культури».


Росія готувалася до нападу заздалегідь. Упродовж багатьох років вона здійснювала проти України інформаційну та економічну агресію, вербувала зрадників у різних ешелонах української влади, створювала і фінансувала в Україні, а особливо на Кримському півострові, потужну агентурну мережу.


У лютому 2014 року російські війська без оголошення війни анексували Крим, використовуючи фальшивий референдум, що спровокувало військову агресію РФ на сході України. Російські спецслужби сприяли створенню "Новоросії", провокуючи місцеве населення та направляючи своїх військових та найманців. 

У відповідь Україна створила нові силові підрозділи та розпочала Антитерористичну операцію. Протягом травня–вересня 2014 року сили АТО звільнили більшість окупованих територій, провівши більше 40 операцій та визволивши понад 100 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях.


У 2014 році Збройні Сили України, підкріплені добровольцями, зупинили просування окупації, звільнили від загарбників частину захоплених територій, і до 24 лютого 2022 року основні події сучасної російсько-української війни точилися на сході нашої країни.

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року принесло війну на всю територію України…


Впродовж десяти років, від 20 лютого 2014 року, Україна веде справедливу війну за збереження незалежності, за право вільного європейського та євроатлантичного вибору, за свій суверенітет і територіальну цілісність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські землі. Але всі вони обов’язково будуть звільнені.


Національна єдність українців стала основою успішного спротиву. Україна переможе ворога й неодмінно відновить свою територіальну цілісність.

Слава Україні! Героям слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар