четвер, 11 квітня 2024 р.

«Історія в неволі»

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

В цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах.

Рішенням Генеральної Асамблеї ООН цю дату встановлено на честь міжнародного повстання в’язнів Бухенвальда, найбільшого концтабору. Коли останній в’язень вийшов із воріт 11 квітня 1945 року, на них був вигравіруваний сумнозвісний напис «Jedem das Seine» — «Кожному своє».

Після цього хвиля визволення перекинулася на інші концентраційні табори – Дахау, Аушвіц, Майданек тощо. Відтоді цей незабутній день залишив рану, яку важко загоїти, у серцях людей у ​​всьому світі.

Здається, це було давно. Але не для тих, хто пережив жахіття фашистських катівень. Під час Другої світової війни 18 мільйонів людей було ув'язнено в таборах для біженців, понад 11 мільйонів з них були знищені.

У Німеччині існувало приблизно 14 000 таборів, а в колишньому Радянському Союзі – 817 нацистських таборів для примусового утримання цивільних осіб і військовополонених, у тому числі три в Києві. Це були Сирецький, Бабин Яр і Дарницький концтабори.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів – це день, коли ми згадуємо заслуги борців антифашистського опору та віддаємо данину пам’яті старшим поколінням, які зазнали неймовірних тортур і болю.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Немає коментарів:

Дописати коментар