четвер, 23 листопада 2023 р.

Заняття клубу "Лада" бібліотеки №13.

З давніх-давен ляльки-мотанки виготовляли із клаптиків тканини та ниток, звідси й назва - «мотанка». Цю ляльку ніколи не шиють голкою. Вона є оберегом, у який закладено основи сім’ї. Саморобні ляльки робили безликими, тільки малювали замість обличчя хрест або ромб. За старовинним повір’ям, лялька з очима могла нашкодити дитині, зурочити її. Мотанки вважали своєрідними оберегами. У кожній українській родині мати знала, як зробити для дітей ляльку-мотанку. Мотанки успадковували доньки від матері й зберігали їх до народження першої дитини. 

Саме сьогодні на занятті клубу "Лада" бібліотеки №13 ми виготовляли ляльку-мотанку з ниток. Це маленька нитяна обрядова лялька, яку плетуть з білих та з червоних ниток. Виготовлення цієї ляльки не потребує значної кількості матеріалів та часу, зате отримали красиву іграшку, і задоволення від творчого процесу.

Виготовляючи такий виріб поглиблюються знання про ляльку-мотанку, як один із оберегів українського народу, її види, розвивається дрібна моторика рук, мислення, виховувається інтерес до минулого свого народу, його творчості, почуття патріотизму.

Для виготовлення цього виробу вам знадобиться: нитки світлого кольору (для основної частини та рук), нитки темного кольору (для волосся), нитки червоного кольору (для функції оберегу), ножиці, клаптики тканин. 

Таку ляльку можна дарувати як оберіг для збереження здоров’я, оскільки здавна вважалося, що льон має лікувальні властивості, а одяг з такого матеріалу витягає з людини хвороби.   









Немає коментарів:

Дописати коментар