середу, 10 травня 2023 р.

Строката Африка.

 

Міжнародний день осіб африканського походження відзначається у системі міжнародних і всесвітніх днів ООН 31 серпня. Ще 2015 року ООН проголосила Міжнародне десятиліття осіб африканського походження, присвячене боротьбі за права людей африканського походження, які живуть за межами їхнього рідного континенту. Між іншим, за логікою войовничої толерантності, в ООН "людей африканського походження, які живуть за межами батьківщини, але не в США", зашифрували "афроафриканцями", і це не жарт.

Нариваючись на звинувачення в нетолерантності, все ж таки розповімо, чому було обрано саме таку дату для дня. Це на згадку про First International Conference of the Negro Peoples – перший міжнародний з'їзд негритянських народів світу – який 1920 року цього дня завершився. З'їзд організував лідер Universal Negro Improvement Association (Всесвітня асоціація з покращення становища негрів) Маркус Гарві, який першим проголосив Декларацію прав негритянських народів світу.

Повертаючись у русло толерантності, ми більше не вживатимемо слова "негр", і додамо, що у 2020-му, підбиваючи проміжні підсумки десятиліття, ООН зазначила: їм за минулі п'ять років вдалося досягти певного прогресу на законодавчому, політичному та інституційному рівнях як щодо афроафриканців, так і щодо інших афро. Але сказати, що все в світі з афро вже гаразд, ООН ніяк не може, бо в такому разі втратить гігантську фінансову годувальницю. Тому в своїй доповіді в Організації зазначили, що пандемія Covid-19 "особливо явно оголила проблеми систематичного расизму та структурної нерівності", а вбивство Джорджа Флойда – проблему поліцейського свавілля щодо осіб африканського походження.

З метою наголошування на величезному внеску африканців у побудові сучасного суспільства і забезпеченні прав та гідності усіх людей без винятку бібліотека №13 підготувала тематично-ілюстраційний огляд "Строката Африка" до Міжнародного десятиліття осіб африканського походження (2015-2024).    


Географічні відкриття. - К.: Махаон-Україна, 2010. - 128 с.    

Ця яскраво ілюстрована пізнавальна книжка знайомить з історією морських подорожей, воєнних походів і цікавих та героїчних географічних експедицій. Викладений в енциклопедії матеріал вдало доповнюють біографії знаменитих мандрівників і відкривачів земель від найдавніших часів до сьогодення, численні ілюстрації.

Тема "Африка" розкрита на  34 с.

Городецький В. У джунглях Африки. - К.: Редакція загальнопедагогічних газет, - 2004. - 128 с. 

У книзі розповідається про мандрівки до Африки В. Городецького - видатного зодчого, автора багатьох відомих споруд, мандрівника, якого знають і пам'ятають не лише в м. Києві, в Україні, але і в Польщі тощо.

Економічна і соціальна географія світу. - К.: Форум, 2006. - 351 с.     

Посібник складається з двох розділів: «Загальна економіко-географічна характеристика світу» і «Регіони та країни світу», містить багато ілюстрацій і чимало додаткової пізнавальної інформації. Для використання у навчально-виховному процесі у 10-х класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Тема "Африка" розкрита на 314 с.    

Енциклопедія для дітей. -Харків: Промінь, 2018. - 440 с.

Енциклопедія буде цікавою як для дітей молодшого, так і старшого віку. Її мета - розширити світогляд дитини, розвинути у неї допитливість, дати відповіді на запитання з історії, географії, мистецтва, техніки та ін.

Тема "Африка" розкрита на 84 с.

Нова енциклопедія школяра. - К.: Махаон-Україна, 2015 - 384 с.

Ця унікальна енциклопедія нового типу - з розвивальними завданнями - стане в нагоді школярам упродовж кількох років навчання. В ній уміщено й систематизовано обширний довідковий матеріал про рослини, тварин, людину, космос, науку і техніку, а також близько однієї тисячі запитань і відповідей на них для закріплення аналітичних здібностей та інтуїції юних читачів.

Тема "Африка" розкрита на 220 с.    

Немає коментарів:

Дописати коментар