четвер, 11 травня 2023 р.

Літературна зустріч з письменницею Тетяною Винник.

Сучасна українська література, як цілісна складова вітчизняної культури, відіграє важливу роль у вдосконаленні інтелектуального, естетичного, духовного, морально-етичного стану українського суспільства. Популяризація читання має на меті поширення в суспільстві позитивної думки про цей вид діяльності, залучення до нього представників різноманітних вікових категорій, особливо молоді, орієнтованої нині переважно на спілкування у віртуальному середовищі. Пропагування читання – один із найефективніших способів розвитку. Читання розвиває у дитині мовлення, фантазію та творчість, прокачує емпатію, покращує словниковий запас. Тому для дітей читання – це неймовірно важливо.

Із цієї метою, а саме полюбити книжку і читання, бібліотека №13 організувала літературну зустріч для учнів загальноосвітньої середньої школи №54 з українською дитячою письменницею Тетяною Винник та попередила дітей, що буде фантастично, таємниче і казково. Адже дитячі письменники з перших сторінок своїх книжок завжди зачаровують малечу і ведуть у незнаний їм досі світ. 

"Можливо серед вас є майбутні письменники"- розпочала свою розповідь пані Тетяна. "Мрійте. А іще робіть добрі справи, які особливо важливі у теперішній час" - таким словами письменниця підвела всіх до повістини "Кришталевий птах", який знайшов своє покликання у тому, аби робити добрі справи і довести людям, що світ - прекрасний.

Як з'ясувалось, третьокласники чудово знають, що таке синоніми. Ми гуртом збились з ліку, підраховуючи кількість слів, схожих за змістом і різних за вимовою до "говорити". Ось чому головного героя - хлопчика-відлуння звали Талалайком. А іще пряма мова в тексті побудована на приказках. Коли авторка писала твір, то виписувала приказки. А учнів повчала: "Якщо хочете посилити свій словниковий запас, то використовуйте в розмові приказки. Народна мудрість є веселою та навчає розуму. І, як результат, книжечка "Відлуння нашої хати" сповнена гумору, актуалізує дитячу увагу, спонукає дітей зосередитись та робить процес читання цікавим, захоплюючим та повчальним. У ній мудрість поколінь, народу. Сам хлопчик уособлює мудрість. Є серцем і душею повісті. А пригоди, які трапляються з дітьми змушують Даринку більше цінувати дружбу та батьківську любов.

Якою була історія написання "Космічної пригоди Талалайка"? Цікаво? Пані Тетяна розповіла, що космос у неї завжди викликав інтерес. Вона вивчала наукові факти про світобудову, збирала інформацію, щоб використати цю тему в наступній книзі та писати досконало і правдиво. Адже виникла їдея зберегти героїв Даринку і Талалайка із попередньої повісті та відправити їх у неймовірні космічні пригоди в надувній кулі із жувальної гумки у наступній. Ця фантастична повість-казка передбачає фантастичні елементи. Тут про те, чого в житті зустріти не можна. А іще про приказки, добрі жарти та дитячі відкриття. Одним словом корисно і пізнавально.

Нарешті надійшла черга до довгоочікуваних запитань. Ліс рук не здивував, адже школярі цікавилися багато чим протягом зустрічі. Як знайшли свій стиль в героях? Які іграшки мала в дитинстві письменниця? Які книжки читала? (До нині улюбленими є Дюма, Екзюпері.) Хто і як ілюструє книжечки? 

Дізналися ми, що найпершим виданням Тетяни Анатоліївни була "Золотоноша". А крайня "Місто на вікні" вже проілюстрована. У ній правдива історія, яка вразила нашу гостю і яку їй розповіла там, на сході України, де йде війна, вчителька обстріляної рашистами школи. Вона - про хлопчика-героя, який своїм тілом закривав братика від обстрілів та битого скла.

Така насичена активна і неймовірно повчальна зустріч відбулась сьогодні. На знак подяки діти подарували  пані Тетяні запашний різнобарвний бузок із саду своєї школи. Довго плескали в долоні і хором дякували. До нових таких важливих добрих зустрічей!

А іще приємно було спостерігати за дітьми - деякі з них вели відеозйомку зустрічі від початку до закінчення.  




                      

                     


Немає коментарів:

Дописати коментар