пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Мій татусь - найкращий в світі

#бібліотеки_соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному
#бібліотека_onlinе
#день_батька
#відеомайстерклас

   "Мій татусь - найкращий в світі" - відеомайстерклас - подарунок татові власними руками до Дня батька.
 Найближчими і найріднішими для нас людьми в усьому світі є наші батьки. Тато і мама - найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою. Мама і тато - два сонця гарячих, два вірні, надійні крила. Ми намагаємося їх порівнювати, дивимося на них, вивчаємо їх. Вони для нас одночасно і найбільша загадка, і найбільше відкриття. Добре, коли вони є у нас і сумно, коли залишають.
 Сьогодні, у переддень Дня батька, поговоримо про тата.

 Він не вміє готувати
І млинців не напече,
Та як гарно вкупі грати:
М’яч від тата не втече!

 Шити – клопоту багато:
Голка крутиться і все.
Ліпше він ялинку в хату
Нам до свята принесе.

 Він морозиво купляє
Замість супу на обід.
Та зате татусь наш знає,
Як побудувати пліт!

 З ним цікаво мандрувати,
Горами, ланами йти…
Кращого, ніж рідний тато,
Нам ніколи не знайти!

 У багатьох країн світу вже понад 100 років існує традиція вітати татусів з їхнім «професійним святом». Україна раніше неформально святкувала День батька в третю неділю червня або третю неділю вересня, проте з 2019 року наші татусі також отримали свій особливий святковий день, а Україна – нове державне свято.
 У США, Німеччині і низці європейських країн День батька почали відзначати близько 100 років тому. Свято взяло свій початок у 1909 році, і вперше було відзначене у місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатором Дня батька виступила жінка - Сонора Смарт, в заміжжі міс Додд.
 У роки її дитинства в їх сім’ї, разом з нею, налічувалося шестеро дітей. Після народження шостої дитини їх мама покинула цей світ і усі турботи про дітей, включаючи новонародженого малюка, взяв на себе їх батько, Вільям Джексон Смарт. Він звичайно ж не міг дати їм багато чого з того, що може дати дітям матусина ніжність, але зробив абсолютно все, щоб його діти не були позбавлені турботи, розуміння і любові, яку може дати тільки рідна людина. Діти виросли. Кожен пішов своїм шляхом. Сонора вийшла заміж.
 Одного разу, в 1909-му році, під час церковних відправ, присвячених Дню матері, який на той час в США вже був національним святом, вона згадала своє дитинство і подумала про батька, на чиї плечі лягли всі турботи по їх вихованню та утриманню. Про те, як гідно батько впорався з цим нелегким завданням, працюючи на фермі і віддаючи дітям всю свою увагу і любов без залишку.
 Сонора пішла до міської ради і запропонувала заснувати нове свято - День батька. Цю ідею місцева влада схвалила. Було вирішено провести належні святкування в день народження Вільяма Смарта - 5-го червня. Проте часу на його підготовку не вистачило, і свято перенесли на 19-е червня.
 Свято швидко отримало визнання спочатку в штаті Арканзас.
 Згодом таку пропозицію підтримали інші штати, але загальнонаціональним це свято стало на кілька десятків років пізніше. В 1966 році президент Ліндон Джонсон підписав прокламацію, офіційно оголосивши третю неділю червня Днем батька. Однак Конгресмени ще довгий час не наважувалися на державну установу свята. День батька був офіційно узаконений президентом США Річардом Ніксоном в 1972 році.
 З часом інші країни також почали долучатися до свята. На сьогоднішній день вже понад 40 країн світу щорічно вшановують чоловіка-батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Окремі країни відзначають в інші дати. Наприклад, сусідня Польща – 23 червня, Італія, Іспанія, Португалія – 19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня – спільне свято матерів та батьків.
 В Україні День батька отримав офіційний статус лише минулого року. Так, у травні 2019 року Кабмін схвалив проект відповідного указу президента, призначивши святкування Дня батька щорічно у третю неділю червня.
У Кабміні, засновуючи нове свято, пояснили, що реалізація нормативного акта спонукатиме до забезпечення сприятливих умов для всебічного розвитку сім'ї як основи суспільства та підвищення статусу чоловіка як батька у процесі виховання дітей.
 День батька – це свято поваги та вдячності чоловікам, які піклуються про своїх дітей. В цей день татусі з усього світу отримують привітання, квіти, подарунки, а в деяких країнах спеціально до свята – додаткову допомогу.
 Так, в США напередодні свята прийнято надавати матеріальну допомогу батькам, які самотужки виховують дітей, а ще в цій країні особливе ставлення до троянд. Червону троянду носять біля серця якщо батько живий, а білу – якщо батько вже покинув цей світ.
 В Німеччині День батька – це завжди вихідний, оскільки відзначається разом зі святом Вознесіння Господнє. Традиційно в такий день татусі зустрічаються з друзями, запасаються пивом та закусками і відправляються святкувати на природу.
 У Фінляндії вулиці прикрашають прапорами, а в деяких містах проводять фестивалі. Діти заздалегідь готують татам подарунки, створені власноруч, а дружини готують святковий обід.
 В Італії День батька святкують 19 березня – в День святого Джузеппе, або святого Йосифа. Традиційно святкування починається з ходи по місту з іконою святого Йосифа. Часто в деяких регіонах влаштовують обіди для бідняків, яких обслуговує сам господар дому. На двері свого будинку італійці вішають оливкову гілку, яка означає, що сьогодні вони можуть пригостити обідом будь-кого.
 Свято тата - це той день, коли ми маємо нагоду звернутися з добрими словами до всіх батьків, висловити їм свою вдячність, свою любов і повагу . Та головне, що сьогодні ми можемо говорити про своїх батьків, своїх любих татусів і не приховувати своєї любові, свого захоплення їхньою силою і мужністю, їхніми добрими серцями .
 Тато, татусь, таточко. Назва людини із сильним характером, міцними руками. Назва людини, яка все може зробити, вміє все полагодити. І де не глянеш – всюди видно татову руку. Батьків приклад у родині має велике значення. Хлопчики завжди намагаються наслідувати своїх татусів.

 Горе, чи нещастя, чи біда яка.
Всіх нас виручає батькова рука.
Татова правиця знає труд і піт,
Із руки цієї ми йдемо у світ.

 Рідна, ніжна, щира, добра і міцна.
У житті дорога з нею не страшна.
Як підеш у люди, щоб там не було,
Хай в тобі не згасне батькове тепло.

 Зовсім не старенький любий мій татусь.
Ми з ним добрі друзі, і я цим горджусь.
Він такий розумний – все на світі знає,
Бо книжок багато він завжди читає.

 Дуже поважає мій татусь футбол,
Разом із гравцями «забиває» гол.
То підскочить в кріслі, то «Ура!» кричить,
Аж на стелі люстра дзвінко дзеленчить.

 Недарма вважає наша вся сім’я,
Що на тата зовні дуже схожий я.
Підросту ще трішки, і всього навчусь.
І таким завзятим стану, як татусь.

 Мій татусь рідненький, завжди будь таким:
Спритним і веселим – вічно молодим.

 Батько,тато... Він вимогливий, суворий. А його любов до нас, дітей, стримана, врівноважена. І в той же час, батьківська любов є безмежною.
 Бути хорошим батьком — найбільш відповідальна і потрібна робота в житті чоловіка. Стати прикладом для сина і добрим чарівником для дочки. Навчити, розповісти, захистити, пояснити і зробити все це з любов'ю і терпінням — таке може тільки тато.
 Це свято – чудова нагода привітати чоловіків, які гідно виховують своїх дітей.
 Ми повинні знати, як потрібні, любов і ласка, повага нашим батькам, лагідне слово, увага, доброта. Все це сповнює їх життя радістю, відновлює сили, продовжує молодість. Тож будьмо хорошими синами і дочками!
 А вам, дорогі батьки, бажаємо, щоб назавжди поселились в ваших сім’ях Любов, Повага, Статок. І той місточок доброти і поваги між батьками і дітьми ніколи не переривався. Щастя вам усім!
 Вітаємо зі святом батьків, пишаємося ними і бажаємо здоров'я та всіляких гараздів!
 Розповімо вам у який спосіб привітала маленька доця нашої бібліотекарки Наталії Колесникової Радочка (до речі, активна користувачка бібліотеки 13). Це був сюрприз татові - майстер-клас з виготовлення власноруч смачного десерту, компоненти-фрукти для якого вона виростила з мамою на присадибній ділянці.
 Чим принесла татові неабияке задоволення. Розумничка!






Немає коментарів:

Дописати коментар