пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

"Оскар Вайльд - творець прекрасного"

     Оскар Вайльд (1854-1900) - англійський письменник, поет, драматург, який найповніше втілив у своїй творчості художні принципи англійського естетизму.

Важливою рисою естетизму Вайльда був сильний потяг до декоративного мистецтва. Твори декоративного мистецтва - предмет детальних описів у художніх творах Вайльда. У казках автор детально описує інтер'єри кімнат і палаців, одяг і зовнішність героїв, прикраси, дерева та квіти. І все, що він змальовує, як правило, є надзвичайно мальовничим та витонченим.
     Роздумами про співвідношення добра, користі й краси проникнуті майже всі твори Вайльда, втім, фінали казок зазвичай песимістичні: зло непереможене, торжество добра не відбувається. Попри це, разом із саркастичним висміюванням вад несправедливого світу, казки Вайльда містять пристрасну проповідь добра, співчуття і краси.

  Основні твори Оскара Вайльда: збірки казок "Щасливий принц", "Гранатовий будиночок", роман "Портрет Доріана Грея", збірка оповідань "Злочин лорда Артура Севіля, п'єси "Саломея", "Жінка, не варта уваги", "Як важливо бути серйозним" та інші.
      Роман "Портрет Доріана Грея" - один із найцікавіших і найзагадковіших творів Вайльда.
В романі Вайльд втілив свою концепцію людини, в душі якої - і пекло, і рай. Двійником головного героя стає його портрет. Сам Доріан називає портрет "своїм щоденником". Змінюється портрет, стаючи ще більш потворним, але про це не знає ніхто, крім самого Грея: він старанно ховає портрет у затишній кімнаті свого будинку.

        

Немає коментарів:

Дописати коментар