вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Скуратівський - майстер духовного дивосвіту українського народу

     Скуратівський Василь Тимофійович (1939-2005) - український народознавець, письменник, етнограф. Світогляд В. Скуратівського формувався у часи найбільш цинічного і масштабного винищування більшовиками української нації.


    Уперше В. Скуратівський заявив про себе як письменник у 1987 році книгою "Берегиня". Книга одразу здобула широку популярність тому, що її поява співпала з часом духовного відродження України, палким бажанням людей знати та вивчати духовне життя пращурів.
     Саме в цей час у школах та ВНЗ України започатковується новий предмет - народознавство, який репрезентує народні традиції, звичаї, обряди вірування, мораль і філософію.
   Далі одна за другою видаються книги Скуратівського, а саме: "Погостини", "Обереги пам'яті", "Народний календар", "Покуть", "Місяцелік", "Святвечір", "Вінець", "Дідух", "Русалії", "Український рік" та інші. Уже ціле покоління українців виховане на цих книжках.
    Багатогранність інтересів письменника була дивовижною - це історія, етнографія, народознавство, фольклористика, літературознавство, мистецтвознавство тощо. Василь Скуратівський був нагороджений літературними преміями: "Золоте перо", "ім. М. Островського", "ім. Чубинського" тощо. Висувався на здобуття Шевченківської премії.

Немає коментарів:

Дописати коментар