пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

Книжково-ілюстративна виставка до дня Українського козацтва: "Діти козацької матері"


    14 жовтня - свято української честі та звитяги. У серпні 1999 року цей день було проголошено Днем Українського козацтва. Для козаків свято Покрови було найбільшим значущим святом. 

   Насамперед козацтво є одним з чинників, що вплинув на формування українського народу і історії нашої держави. В XVII-XVIII століттях Україну називали країною козаків, а українців - козацькою нацією. 
  Козацькі війська захищали українські землі від нападників, які постійно намагалися заволодіти територіями Київської Русі. Отже можна визначити, що козаки - це воїни-захисники. 
  "Козацька слава не погасне, як образ дорогий і ясний, як ніжний, лагідний світанок, кленового листка танок, як вічна тиша вечорова, - Покрова, матінка Покрова."
  Козацтво в Україні стало суспільним станом, мало певні права, привілеї, звичаї та заняття, власну територію.
   Великої слави здобули січовики своєю боротьбою проти ворогів України. А скільки імен славних козацьких ватажків і гетьманів можемо назвати: Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Іван Мазепа, Іван Сірко та інші.








 З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова.

Молитва, присвячена козаками, Пресвятій Богородиці:
"Богородиця Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою, Благословенна Ти між жонами, і благословен плід утроби Твоєї, бо Ти породила Спаса душ наших. До твоєї ласки припадаємо, Богородице Диво, молитов наших в час журби не відкинь, але з бід визволяй нас, єдина Чистая Благословенна. Преславна Вседиво, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Синові Твоєму і Богу нашому, що спас Він ради Тебе душі наші. Усю молитву мою на Тебе покладаю, Мати Божа, збережи мене під покровом Твоїм. Амінь".

    Пам'ять про козацтво - то духовне надбання України. І пишатися таким минулим може і має кожен українець.

Немає коментарів:

Дописати коментар