пʼятницю, 12 січня 2024 р.

Народна художниця "наївного мистецтва"

 Незвичний стиль картин Марії Примаченко - української народної художниці в жанрі "наївного мистецтва", яке характерне митцям без профільної освіти, лауреатки Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, Народної художниці України - сягає найдавнішого нашого мистецтва. Це - язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, що знайшли відображення у слов'янській міфології. В основі притаманної лише їй манери малюнку лежать українські казки, легенди та оповідання. 

Її називають однією із найсамобутніших українських художниць та мудрою людиною. Сьогодні, 12 січня, відзначають річницю з її дня народження. 

Мистецтво мисткині заполонило мільйони сердець. Воно неабияк зацікавило наших користувачів та спонукало нас провести художній урок "Народна художниця наївного мистецтва", присвячений талановитій особистості, якою пишається Україна. Ми зібрали цікаві факти життя Марії Примаченко. Ознайомили читачів з книжками про неї, які є у фонді бібліотеки. Закохані у художнє мистецтво гості заходу представили також свої роботи. 

За 89 років життя художниця створила понад 650 робіт, якими захоплювалися Пікассо та Шагал. 

Картини художниці виставляли на експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, її твори побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. Ім’я Марії Примаченко внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва. 

Радянська влада довго створювала з Марії Оксентіївни наївну, просту, архаїчну художницю-бабусю. Хоча стиль мисткині був особливим, а її роботи були соціально-політичними та дуже критичними. Проте образ наївної художниці з народу зробив її ніби безпечною для радянської влади. Вони так і не зрозуміли її ваги та важливості. Художниця з Болотні обдурила цілу радянську систему. Отож ми маємо перестати вірити стереотипу про наївну народну декоративну красу та вчитись сприймати нову Примаченко — концептуальну, іронічну та влучну.

Це стереотип, що у творах Примаченко немає проявів реальності того часу. Насправді їй вдалось обманути цензорів, малюючи нібито просто, а заразом ховаючи справжнє значення в назвах картин.

Роботи Марії зачаровують неймовірно доброю фантазією, точним, своєрідним колоритом і таємничою майстерністю.







Немає коментарів:

Дописати коментар