четвер, 21 грудня 2023 р.

Екскурсія до етнокімнати-музею української народної старовини бібліотеки №13.

Кожен з нас повинен знати історію свого народу, своєї держави. Освідчена людина завжди розуміє, що без минулого немає майбутнього, без традиційного немає нового, без колишнього немає теперішнього. Для народу його історія - це не просто минуле, це його душа.

Наш народ існує тільки завдяки тому, що його впродовж багатьох століть вимолювали, захищали й обороняли. Наперекір усім обставинам нам дали можливість вільно жити, дихати свіжим повітрям і ходити по рідній, Богом даній землі. Минуле – це своєрідний досвід, який ми переймаємо від батьків, дідів, наставників. Без інформації попередників так ніколи б і не дізналися традицій, звичаїв, культури, форм поведінки.

З цією метою бібліотека №13 створила етнокімнату-музей предметів побуту української народної старовини "Хата під стріхою" з її народним національним колоритом, духом предків та автентичними експонатами. Наша світлиця відкриває перед ними красу бабусиної пісні, пам'ять родоводу, неповторність української оселі, життєйську мудрість та витончену поезію свят і обрядів, а головне – тут формується національна свідомість, виховується патріотизм, запліднений народним духом.

У музеї експонуються речі домашнього вжитку, предмети побуту, знаряддя праці, національне вбрання. Найцікавіші експонати – прялка, потемнілі від часу ікони, дерев’яні ночви, ступа, рублі та качалки, вугільна праска, сита, дитяча колиска, рогачі (вилошники), глиняні глечики, макітри, ціп, серп, коромисло та багато іншого. Подіуми для експозицій переходять у дерев'яну лаву. Нашою гордістю є старі вишиті жіночі сорочки з домотканного полотна, які подарувала бібліотеці наша користувачка. Давній обереговий код випромінюють вишиті рушники. А стежечкою до цього скарбу є різнокольорова ручної роботи доріжка. І віє духом старовини.

Нещодавно бібліотека №13 провела екскурсію  для учнів школи №54 в етнокімнату-музей предметів побуту української народної старовини "Хата під стріхою", яка створена колективом у приміщені бібліотеки, з метою ознайомити дітей  з історією свого народу, повести їх у пізнавальну мандрівку в давнину з цікавими фактами і розповідями про зразки найдавніших та найпоширеніших видів народного ужиткового мистецтва, про значення речей, які відображають життя і побут наших предків у давні часи. Учні з великою цікавістю розглядували автентичні експонати та отримали грунтовні відповіді на свої запитання. 






Немає коментарів:

Дописати коментар