четвер, 26 жовтня 2023 р.

Розмовний клуб української мови.

Підсумкове заняття жовтня розмовного клубу української мови "Відрадна мова" в рамках проєкту Всеукраїнського руху Єдині з фаховим викладачем Світланою Володимирівною Булавою для кола однодумців, поціновувачів відмінного мовлення та бажаючих навчитися українській грамотності відбулося у родинній атмосфері за чаюванням у бібліотеці 13.

☝️Як відомо, навчання любить закріплювати вивчений матеріал. З цього і розпочали. Згадали написання маловідомих нових слів.

🇺🇦 Чудові традиції нашої держави. 27 жовтня - велике свято рідної мови - День української писемності. В цей день ми, як завше, беремо участь у Всеукраїнській акції - пишемо  

диктант, який об'єднує український народ. У цьому наша міць і сила. 

💙💛Переглянули пізнавальну презентацію, яку нам представила шановна Світлана Володимирівна. Згадали про основу літературної мови - діалекти. Перші азбуки. Про Нестора-літописця - першого історика в Україні. Пересопницьке євангеліє, яке вперше було написане українською мовою.

💙💛Почули цікаву розповідь від  пані Світлани про видатних жінок України. Зокрема про Л. Огнєву - громадську діячку, яка завжди боролася та стверджувала свою національну свідомість, відстоювала українські традиції, популяризувала українську культуру і історію на Донеччині. Зробила виставку письменників та митців, громадських діячів, які жили на Донеччині.

💙💛Серед таких Іван Дзюба.

Василь Стус з неабиякою патріотичною сутністю, покликом. Коли б не таке болюче для нього питання радянської системи, то писав би про кохання.

Алла Горська там працювала та пропагувала українську культуру. Створила чудові вітражі на Донеччині і в Києві в університеті Шевченка.

Олекса Тихий - педагог, уклав словник покручів української мови. Теж пропагував нашу мову на Донеччині. Проживав у Донецьку.

Володимир Сосюра - з Лисичанська. "Любіть Україну" - зачитала наш всезнаючий керівник відомі рядки його славного вірша. Письменника звинуватили в націоналізмі, почалось цькування.

💙💛Складні долі, але ніщо їм не могло завадити любити свою Україну, її народ, мову, вносити будь-якою ціною великий вклад у її популяризацію та пропагування, щоб це їм не вартувало і чим би такий патріотичний шлях не закінчувався.

💙💛Це приклад справжніх українців. Нам продовжувати їхню справу, починаючи з малого, але такого важливого - вивчення та вдосконалення рідної української мови - генетичного коду нашої нескореної волелюбної і соборної української нації.   










Немає коментарів:

Дописати коментар