вівторок, 19 вересня 2023 р.

Я шлях вкажу надійний, де небезпек немає.

Світлофор - пристрій оптичної сигналізації, призначений для регулювання руху людей, велосипедів, автомобілів та інших учасників дорожнього руху, потягів залізниці та метрополітену, річкових і морських суден.

У 1914 році в американському місті Клівленді з'явився перший автоматичний світлофор, винайдений Джеєм Найтом і був встановлений в 1868 році у Лондоні біля будівлі парламенту. 

У 1910 році був розроблений і запатентований перший автоматичний світлофорний пристрій. Попередник сучасних пристроїв був встановлений 1914 року в США у місті Клівленд. Він мав червоний і зелений сигнал, а при перемиканні видавав звуковий сигнал. Системою керував поліцейській, який сидів у скляній будці на перехресті.

Триколірний світлофор, з використанням жовтого ліхтаря, був встановлений у 1920 році у Детройті та Нью-Йорку. Застосовується світлофор також і на залізницях, в судноплавстві і мореплавстві.

В Україні перший світлофор був встановлений у 1936 році у Харкові. На сьогодні у нашій країні налічується майже 4,5 тисячі світлофорних об'єктів, за допомогою яких здійснюється регулювання дорожнього руху. Крім автомобільного свiтлофора iснує свiтлофор для пiшоходiв, свiтлофор для велосипедистiв, трамвайний свiтлофор, залізничний світлофор та рiчковий.

Трамвайні світлофори призначені для регулювання руху трамваїв. Зазвичай встановлюються перед ділянками з обмеженою видимістю, перед затяжними підйомами, спусками, на в'їзді або виїзді трамвайних депо. Зазвичай трамвайні світлофори мають 2 сигнали: червоний і зелений. Дія трамвайних світлофорів поширюється тільки на трамваї.

Залізничні світлофори призначені для регулювання руху поїздів. Також світлофори або додаткові світлові покажчики можуть інформувати машиніста про маршрут.

Річкові світлофори призначені для регулювання руху річкових суден. В основному використовуються для регулювання проходу суден через шлюзи. Такі світлофори мають сигнали 2-х кольорів - червоного і зеленого.

Початок навчального року активно використовується співробітниками поліції, працівниками освітніх установ та активістами громадських організацій як ще один привід нагадати всім учасникам дорожнього руху, і в першу чергу – дітям, про необхідність суворо дотримуватися вимог і правил, адже ціною найменшої помилки на проїжджій частині може стати життя людини.

З метою вивчення правил поводження на дорозі, розширення знання про дорожні знаки та правила руху, ознайомлення з історією світлофора - головного автоматичного регулювальника на дорозі, формування толерантного ставлення до всіх учасників вуличного руху пропонуємо вашій увазі відеочитання "Я шлях вкажу надійний, де небезпек немає".   



Немає коментарів:

Дописати коментар