пʼятницю, 2 червня 2023 р.

За Україну! За її волю!

9 років тому, місто Лиман Донецької області було звільнено від російської окупації. Лиман став першим містом Донецької області, яке визволили українські військові від російсько-терористичних військ.

У середині квітня 2014 року розвідувально-диверсійні підрозділи збройних сил російської федерації вторглися на схід України. Починаючи з 12 квітня ряд населених пунктів Донбасу зазнав силового захоплення – цього і наступного дня озброєні до зубів люди синхронно атакували держустанови й органи місцевої влади відразу в декількох містах Донбасу: у Донецьку, Слов'янську, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці, Лимані, Бахмуті, Покровську.

У відповідь на це 14 квітня тодішній Секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Вже вранці наступного дня на півночі Донецької області розпочались активні бойові дії.

Перші бойові зіткнення сил АТО і проросійських бойовиків почалися 2 травня, а починаючи з 22 травня між силами АТО і незаконними збройними формуваннями тривали вже регулярні бойові зіткнення. 26 травня відбулась перша масштабна успішна операція сил АТО - за допомогою авіації та десанту відбувся перший бій за Донецький аеропорт.

3 червня одночасним ударом з трьох напрямків підрозділи зі складу 25-ї повітряно-десантної, 79-ї, 95-ї аеромобільних бригад і Національної гвардії пішли у наступ і взяли місто Лиман в блокаду. російських бойовиків було вибито з Лиману завдяки маневру сил АТО на широкому фронті і їх удару з різних напрямків. Зрештою, 4 червня місто було повністю звільнено від російської окупації, а вже наступного дня над міськрадою та міськуправлінням міліції було знов піднято український прапор.

3 та 4 червня силами АТО було проведено спецоперацію із затримання російських бойовиків, в ході якої було ліквідовано укріплений військовою технікою опорний пункт.

Під час спецоперації зі звільнення міста 3 червня 2014 року загинув двадцяти дев’ятирічний солдат 79-ї окремої аеромобільної бригади Власенко Юрій Олександрович. Указом Президента України від 15 липня 2014 року № 593/2014 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, його було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Уже 5 червня над адміністративною будівлею міської ради було піднято прапор України, відновлено роботу міської ради та управління міліції. Бої за визволення населених пунктів Лиманщини продовжувалися до 19 червня 2014 року.

Лиман став першим містом Донецької області, яке  звільнили мужні українські військові від російсько-терористичних військ. Це стало першим етапом для подальшого звільнення міст північної Донеччини.

26 травня 2022 року з'явилася перша інформація про те, що росіяни знову захопили Лиман.

Українська армія увійшла до Лимана - важливого транспортного вузла в Донецькій області, окупованого росією наприкінці травня, - через день після того, як президент росії 30 вересня оголосив про анексію "ДНР", "ЛНР", а також Запорізької та Херсонської областей України.

1 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський підтвердив, що український прапор уже в Лимані Донецької області.

Звільнення Лимана міжнародні та українські військові експерти оцінюють як важливий стратегічний успіх ЗСУ.

До річниці звільнення Лимана від незаконних збройних формувань бібліотека №13 підготувала онлайнінформування "За Україну! За її волю!".     


Немає коментарів:

Дописати коментар