пʼятницю, 2 червня 2023 р.

В кожен дім несуть багато радості Зелені свята!

Цього року День Святої Трійці святкується 4 червня. Це одне з головних християнських свят, що відзначається на п’ятдесятий день після Великодня. У цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога.

"Зелена неділя" - це одне з основних християнських свят, яке було встановлене на честь зішестя Святого Духа на апостолів і Діву Марію. Свята Трійця символізує собою єдність Святого Духа, Бога-Отця і Бога-сина. Згідно з писанням, Святий Дух зійшов у вигляді вогненних язиків і вогонь символізував собою здатність і силу прощати гріхи, очищати, освячувати та зігрівати душу людини. 

Свята Трійця - важливе поняття у більшості християнських вчень, яке об'єднує разом три особи,  розглядає сутність Бога в трьох образах та використовується більшістю християнських церков, у тому числі православ'ям та католицизмом, однак окремі християнські течії заперечують правомірність його вживання. Віра в Святу Трійцю є першою умовою вступу до Світової Ради Церков.

Головна відмінність Трійці – це зелений колір, який символізує все живе і вічне життя. В суботу, напередодні свята, в храмах проводять всенічне бдіння, а зранку – святкові літургії. Під час ранкової служби освячують воду, гілочки дерев та траву, якими потім прикрашають храми та будинки.

Зелені Свята (Трійця) перш за все – це свято відродження життя, свято перемагаючої весни на порозі літа, коли природа ніби святкує з людиною своє пробудження. 

Якщо ви хочете більше почерпнути інформації з цієї тематики, завітайте, будь ласка, до нашої бібліотеки. У читальній залі оформлена народознавча книжкова виставка "В кожен дім несуть багато радості Зелені свята!" до свята Трійці, Зеленої неділі.    


Воропай О. Звичаї нашого народу. – К.: ПУЛЬСАРИ, 2012. – 632 с.
«Звичаї нашого народу» - головна фундаментальна праця Олекси Воропая - етнографічний нарис. Підсумок самовідданої багатолітньої пошукової роботи автора, в якому ретельно зібрано звичаї та обряди різних регіонів України, що пов’язані з народним та релігійним календарями. Вона поєднує принципи науковості та популярності і є однією з кращих українських етнографічних праць XX ст. Книга охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу і розподілені за порами року. Тема "Свято Трійці" розкрита на 347 с.

Капранови. Веселих свят. - К.: Зелений пес, 2014. - 80 с.
Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато малюнків та іншої корисної інформації.                                                                              Тема "Свято Трійці" розкрита на 36 с.

Мензатюк З. Наші церкви. - К.: Соняшник, 2002. - 118 с.
Вас цікавлять дива? Їх не треба шукати в невідомих краях. Вони зовсім поруч – у чудових українських храмах! У доступній формі  розповідається про різні стилі церковної архітектури, будову іконостаса, про чудотворні ікони України, найвизначніших українських святих, вміщуються легенди та перекази.                                               Тема "Свято Трійці" розкрита на 42 с.

Українські традиції та звичаї. – Харків: Фоліо, 2006. – 318 с.
Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки? Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни — на всі ці та інші запитання ви знайдете відповідь у цьому виданні.                                                                        Тема "Свято Трійці" розкрита на 151 с.

Українці: Свята. Традиції. Звичаї. – Донецьк: Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов’язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови. Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно-побутова культура.                                                                  Тема "Свято Трійці" розкрита на 156 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар