четвер, 22 червня 2023 р.

Заняття клубу "Лада" бібліотеки №13.

Сьогоднішнє заняття клубу "Лада" бібліотеки №13 було присвячене одному із видів рукоділля - вишивці шовковими стрічками. Насамперед, це дуже цікаве заняття. З кожним новим стібком можна бачити, як на твоїх очах створюється справжній шедевр: чарівний і неповторний. Як приємно своїми руками вишивати картини з польовими квітами і формувати прекрасні букети. 

Вишивка стрічками – відносно молода техніка, якій менше 300 років. Технічно, нарізаними по косій шматками тканини вишивали ще в стародавньому Китаї, а потім – в Японії, проте це не зовсім те саме. Батьківщина вишивки стрічками – Франція. Перші стрічки тут виготовляли також розрізаючи тканину по діагоналі на вузькі смужки. Проте стати матеріалом для вишивки шовкова стрічка змогла тільки через багато століть, коли досить розвинулося її промислове виробництво: спочатку – в Італії, а потім і у Франції.

До початку 18 століття вишивка стрічками була привілеєм виключно дворянства. Спочатку її використовували для прикраси вбрання і взуття, потім в інтер'єрі приміщень. Вишуканими стрічковими квітами прикрашали штори, покривала, оббивку меблів, диванні подушки.

Зараз вишивка стрічками стала надзвичайно популярна. Це – справжнє задоволення, захоплююче хобі, доступне всім бажаючим. Більш того вишивати можна на чому завгодно. Тканина для вишивки стрічками підійде абсолютно будь-яка, від гіпюру до оксамиту.

Сьогодні вишивка стрічками має широке застосування. У цій техніці створюються картини, вишивкою прикрашають одяг і предмети побуту. Стрічковими візерунками розписують головні убори, сумки, косметички, пояси і навіть взуття. Вишивка стрічками може прикрашати шкатулки, органайзери, мішечки, тощо. Її використовують і для декору суконь та аксесуарів. Для прикраси вишивки можуть використовуватися стрази, намистини, мережива та інші декоративні елементи. 

Пані Наталя, яка достеменно вивчала цей вид мистецтва на курсах, розповіла на занятті які види голок використовують в цьому шитві, які стрічки, які види шва бувають. Та показала на практиці як пришивається до основи листок і з чого почати вишивати квіточку.       







Немає коментарів:

Дописати коментар