середа, 3 травня 2023 р.

Добром зігріємо серця.

 

Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю світова спільнота щороку відзначає 5 травня. Цей день, покликаний звернути увагу спільноти на проблеми, пов'язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями. Свій початок історія «Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю» бере 5 травня 1992 року. Саме цього дня люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти їх дискримінації. 

Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я, жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. На сьогоднішній день люди з інвалідністю - одна з найбільш слабозахищених категорій населення. Тому головне завдання Міжнародного дня  – забезпечення умов для нормальної соціальної реалізації людей з обмеженими можливостями, щоб вони могли отримувати освіту, працювати та користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства.

За офіційними даними, в Україні проживають близько 2,5 мільйонів людей зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їх кількість збільшується. Україна взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють більшість аспектів життя людей із інвалідністю. 

Цей день є важливим не лише для людей, які мають інвалідність, але й для суспільства загалом. Практика показує, що особи з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними  людьми, які є прикладом для багатьох членів нашого суспільства. У цей день хочеться побажати їм міцності духу, оптимізму, успіхів та віри у власні сили.

Тому метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав, гідності та благополуччя осіб з інвалідністю. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю працівники бібліотеки №13, обслуговуючи на дому, з гарними побажаннями та підтримкою завітали до людей з обмеженними можливостями, подарувавши книжки, свої серця, частинку тепла та уваги.     

Будьмо доброзичливими, милостивими і поблажливими!

   




Немає коментарів:

Дописати коментар