середу, 19 квітня 2023 р.

Планета, на якій живу.

                               

22 квітня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день Землі. В цей день в різних куточках світу проводять різноманітні акції, що покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого навколишнього середовища на планеті Земля.

Історія цього свята розпочинаєтся в Америці, де у 1971 році був започаткован Щорічний тиждень землі. Акція стала дуже популярною серед населення, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон був удостоєний високої державної нагороди. У 1990 році День Землі став міжнародним святом, а 90-і роки було проголошено “Десятьоліттям довкілля”. До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’еднали зусилля для збереження біологічного різноманіття. У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня. 

В цей день кожен житель планети може внести свій маленький вклад у справу захисту та відновлення довкілля: очистити від сміття берег улюбленої річки, посадити дерево, хоча б на один день відмовитись від користуванням автотранспортом. Земля – це величезний дар, ресурси якого буде неможливо використовувати вічно. 

До Дня Землі пройдуть акції проти екологічних злочинів рф.

Українські громади та місцеві жителі у різних країнах світу проведуть акцію Ecounity For Ukraine. Демонстранти утворять "ланцюг єдності", щоб привернути увагу до екологічних злочинів, які вчиняє рф під час війни проти України. Акція пройде 21–23 квітня та охопить усі континенти: Євразію, Північну та Південну Америки, Африку, Австралію та Антарктиду.

За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, від початку повномасштабної війни зафіксовано понад 2340 фактів шкоди довкіллю з боку росіян. Під окупацією перебувають 495 000 гектарів українських лісів; 2,4 млн гектарів наразі деокуповані та потребують відновлення. Через війну вражено 20% природоохоронних територій. Понад 23 000 тонн парникових газів потрапили в атмосферу через пожежі внаслідок ворожих обстрілів. Від бойових дій постраждали 600 видів тварин, 750 видів рослин і грибів, а в українській частині Чорного моря загинули 120 дельфінів.

Напередодні Всесвітнього дня Матері-Землі бібліотека 13 провела онлайнмайстер-клас з паперопластики "Планета, на якій живу".


Немає коментарів:

Дописати коментар