четвер, 23 лютого 2023 р.

Російсько-українська війна: хронологія подій.

24 лютого Росія напала на Україну по всій довжині спільного кордону, з території Білорусі й окупованого Криму.

Армія Росії обстріляла прикордонні застави, завдала удари з повітря по понад 40 об'єктах військової інфраструктури майже усіх регіонів України. Розпочався рух танкових колон і живої сили.

Путін назвав це «спецоперацією» з метою «демілітаризації і денацифікації України».

Армія України, Нацгвардія, поліція, Тероборона чинять запеклий опір.

В Україні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський заявив: «Українці на своїй землі і нікому її не віддадуть».

Країни Заходу застосовують все більше санкцій проти Росії і надають зброю Україні.

ЗСУ вибили військових Росії з Київщини, Чернігівщини, Сумщини. Витісняють їх із Харківщини. Тривають бої на Донбасі та півдні України.

Російська армія бомбардує, обстрілює житлові квартали міст, знищує цивільну інфраструктуру, лікарні, школи, історичні пам'ятки.

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило 7 199 випадків загибелі і 11 756 випадків поранення цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Україна подала позов проти Росії в Гаагу. 16 березня Міжнародний суд ООН ухвалив проміжне рішення – наказав Росії припинити бойові дії в Україні. 

Окреме провадження щодо воєнних злочинів Росії в Україні веде в Гаазі Міжнародний кримінальний суд.

Україна продовжить оборонятися та переможе в цій війні. Ми на своїй землі, на нашому боці правда. І з нами весь цивілізований світ. Ми воюємо за те, що істинно для будь-якого народу на планеті – за життя та свободу, за право на щастя для всіх наших сімей, усіх наших дітей.

Слава Україні! Героям Слава!

До Дня російського вторгнення в Україну  бібліотека 13 провела день інформування "Російсько-українська війна: хронологія подій".


Немає коментарів:

Дописати коментар