пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

Крим - це Україна.

День кримського спротиву російській окупації - пам’ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. Указом Президента України від 26 лютого 2020 року № 58 установлено День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначається щороку 26 лютого.

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі – 26 лютого 2014 року вийшли на мітинг у Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України.

Цього дня дев'ять років тому у Сімферополі відбулось найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності України. Участь у мітингу взяли не тільки кримські татари, яких тоді там була переважна більшість, а представники різних національностей, що відстоювали територіальну цілісність України і висловлювали протест проти кремлівської інтервенції в Криму.

25 лютого 2014 року біля будівлі кримської Верховної Ради відбувся і проросійський мітинг, який організували організація «Кримський фронт» і так звані козацькі організації. Учасники акції вигукували проросійські гасла, вимагали відокремлення від України шляхом проведення референдуму. В той день перед мітингувальниками виступив тодішній голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов, який оголосив про проведення 26 лютого позачергової сесії. ЗМІ почали повідомляти, що на цю сесію може бути винесено питання про вихід Криму зі складу України.

Наступного дня, 26 лютого, біля Верховної Ради АРК відбулося два мітинги: проукраїнський, організований Меджлісом кримськотатарського народу, який зібрав до 10 тисяч учасників, і проросійський – чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність». Між проукраїнськими і проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, внаслідок яких загинули дві людини. Проросійський мітинг відтіснили до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначену сесію парламенту скасували. Наступного дня будівлю Верховної Ради Криму захопили озброєні російські спецпризначенці.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними й засудили дії РФ. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Кремль заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Основним гаслом Дня спротиву окупації Криму та Севастополя  - «Спротив триває!».

Наразі, спротив триває по всій країні та спротив і боротьбу чинять наші Збройні сили України, урядові структури, кожен громадянин України!

Позиція України та усього цивілізованого, демократичного світу залишається незмінною - Автономна Республіка Крим є і залишається територією Незалежної України. Спротив триває!

Слава Україні!

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя бібліотека 13 підготувала інформаційну полицю "Крим - це Україна".

Крим: дорога тисячоліть. - Сімферополь: Таврія, 2001. - 304 с.

Це стисла розповідь про кримську давнину, що ґрунтується на дослідженнях вчених-археологів та краєзнавців, створена на основі популярного видання, підготованого авторським колективом під керівництвом знавця рідного краю О. І. Домбровського.

Кульчицький С. Кримський вузол. - К.: КЛІО, 2019. - 496 с.

У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої "Кримської весни" спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло "Крим наш!" і події "кримської весни" стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України.

Сергійчук В. Український Крим. - К.: Українська Видавнича Спілка. - 304 с.

У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського організму вже з кінця XVIII ст. Детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР в 1954 році.

Смирнова Н. Крим Керіма. - К.: Портал, 2021. - 96 с.

Дім, родина, квітучі гранати, дитячі пригоди. Одного дня усе це змітає Другою світовою війною. А іншого дня, після вже стількох утрат, виявляється, що бути кримським татарином - вирок. Поспішна депортація, тижні в товарняках, ще тяжчі втрати, непривітне нове місце мешкання, тяжка праця. Спогади про втрачений Крим. Як віднайти сенс, силу жити і віру в людей?

Третяк А. Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. - К.: Авіаз, 2016. - 240 с.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місця. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі. Видання призначене для дітей молодшого та середнього шкільного віку.                                                                                                             Тема "місто Севастополь" розкрита на 230 с. 

Чумак В. Україна і Крим: спільність історичної долі – К.: Фотовідеосервіс, 1993. - 80 с.

На базі архівних на опублікованих матеріалів уперше в українській історіографії розглядається спільність історичної долі України і Криму, яка стала унікальним феноменом у розвитку зв'язків між Європою та Середнім Сходом. Особливий інтерес становлять питання: Тавріка і Київська Русь, взаємовідносини Кримського ханства і Запорозької Січі, Крим та Україна в складі Російської імперії, трагедія кримсько-татарського народу. Значна увага приділяється проектам розвитку стосунків між Україною і Кримом, державами Чорноморського басейну в новітні часи. Книга розрахована на широке коло читачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар