четвер, 16 лютого 2023 р.

На захисті ідеалів Європейського майбутнього України.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку.

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Цей день назавжди увійде в історію України як символ патріотизму та героїзму і вкотре підтвердить тезу про те, що в найкритичніший та найважчий період нашої історії знайдуться герої, які своєю жертовністю дозволять будувати нам майбутнє.  

Небесна сотня стала прикладом самопожертви в ім'я вищих ідеалів, одним із яких була гідність. Герої Небесної Сотні стали джерелом натхнення для наших героїчних воїнів, які гідно продовжують їх справу, захищають наше з вами право на вільне життя. 

Слава Героям Небесної Сотні, слава українським воїнам, які відважно та з честю виконують свій святий обов’язок захисту нашої Батьківщини. Будьмо гідні своїх героїв, які віддали власне життя за нашу свободу. 

Цього року До Дня Героїв Небесної Сотні проводяться заходи під гаслом «Небесна Сотня – перші Герої російсько-української війни». До цієї дати бібліотека 13 підготувала виставку-шану "На захисті ідеалів Європейського майбутнього України". 


Кардаш Л. Майдан: точка відліку. - К., 2016. - 28 с.

Книга є досить цікавою та актуальною, адже стосується сучасної історії України. Феномен подій Майдану змусив авторку поглянути на історію рідного міста з іншого ракурсу. Лідія Кардаш спробувала проаналізувати події 2013-2014 років і провести історичні паралелі з часами татаро-монгольської навали початку ХІІІ століття. Цей неакадемічний погляд відкрив неочікувану оптимістичну картину. "Майдан – точка відліку" – спроба ознайомити з цим поглядом на події та емоційно підтримати небайдужого читача в наш непростий час.

Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки. - К.: Дух і Літера, 2016. - 784 с.

Ця книга - добірка свідчень про події Революції Гідності в Україні (листопад 2013 - лютий 2014 років). Зібрано та публікуються розповіді оборонців, медиків, священників, митців - людей різного віку та фаху, мешканців практично всіх регіонів країни. Вони були учасниками й свідками Майдану - етапу "народження нової нації". Майдан, поза сумнівом, стане одним із важливих символів української новітньої історії. Багатоголосся думок, представлених у книзі, може зацікавить як сьогоднішніх, так і прийдешніх читачів.

Небесна Сотня. - Харків: Фоліо, 2015. - 206 с.

Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

Рудневич М. Я з Небесної Сотні. - К.: Абабагаламага, 2014. - 182 с.

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя - про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею - Макса зі Сміли...

Стражний О. Майдан. Події. - К.: Дух і Літера, 2016. - 360 с.

У цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на тлі голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і врешті-решт діє. Аналізуючи поведінку учасників Руху Спротиву і пересічних громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки − які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які − залишилися «незадіяними». Завершується книга підсумком − яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану і що може чекати на Україну в майбутньому.                               

Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. - К.: Фенікс, 2016. - 304 с.

У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.


Немає коментарів:

Дописати коментар