четвер, 17 листопада 2022 р.

Лиш той життя й свободи вартий, хто йде щодня за них у бій.

День Гідності та Свободи - свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (2004р.) та Революції Гідності (2013 р.). Цього дня 8 років тому українці вийшли з мирним протестом на Майдан Незалежності в Києві, щоб відстояти свої цінності та свободу.

Революція Гідності виявилася надзвичайно трансформаційним і драматичним рухом для України. Майдан постав важливою історичною подією, яка глибоко вплинула на політику не лише в Європі, а й в глобальному масштабі. Він твердо спрямував Україну на шлях до Європи.

День Гідності та Свободи – це не лише про один день, це про людей, їхні принципи, досягнення і досвід, які стосуються майбутнього цілих поколінь. Євромайдан – це про зміну свідомості українців й соціальну зрілість та відповідальність. Ті події змінили не тільки нашу історію, вони – живе нагадування, якою ціною здобуто свободу та незалежність нашої держави.

До Дня Гідності та Свободи пропонуємо вашій увазі ілюстраційно-тематичну викладку "Лиш той життя й свободи вартий, хто йде щодня за них у бій". 

Капустин В. За сценою Майдану. - К.: Велес, 2014.

У книзі "За сценою Майдану" українська Помаранчева революція розглядається як складова частина світового демократичного процесу, аналізуються ключові моменти революцій в інших європейських країнах. Знання історичних закономірностей дозволило автору фактично передбачити Революцію Переваги 2013-2014 років за півроку до її початку.

Кардаш Л. Майдан: точка відліку. - К., 2016. - 28 с.

Книга є досить цікавою та актуальною, адже стосується сучасної історії України. Феномен подій Майдану змусив авторку поглянути на історію рідного міста з іншого ракурсу. Лідія Кардаш спробувала проаналізувати події 2013-2014 років і провести історичні паралелі з часами татаро-монгольської навали початку ХІІІ століття. Цей неакадемічний погляд відкрив неочікувану оптимістичну картину. "Майдан – точка відліку" – спроба ознайомити з цим поглядом на події та емоційно підтримати небайдужого читача в наш непростий час.

Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки. - К.: Дух і Літера, 2016. - 784 с.

Ця книга — добірка свідчень про події Революції Гідності в Україні (листопад 2013 — лютий 2014 років). Зібрано та публікуються розповіді оборонців, медиків, священників, митців — людей різного віку та фаху, мешканців практично всіх регіонів країни. Вони були учасниками й свідками Майдану — етапу "народження нової нації". Майдан, поза сумнівом, стане одним із важливих символів української новітньої історії. Багатоголосся думок, представлених у книзі, може зацікавить як сьогоднішніх, так і прийдешніх читачів.

Стражний О. Майдан. Події. - К.: Дух і Літера, 2016. - 360 с.

У цій книзі подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Ретроспектива Революції Гідності розгортається на тлі голосів її учасників, а також на тлі аналізу схожих революцій в інших країнах світу. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях – він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і врешті-решт діє. Аналізуючи поведінку учасників Руху Спротиву і пересічних громадян, які підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки − які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які − залишилися «незадіяними». Завершується книга підсумком − яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану і що може чекати на Україну в майбутньому.

Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. - К.: Фенікс, 2016. - 304 с.

У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.


Немає коментарів:

Дописати коментар