пʼятницю, 16 вересня 2022 р.

Маленький смайлик – сонце золоте.

                           

Смайли, інакше емограмми (smile – усмішка) – це значки, складені з розділових знаків, букв і цифр, що позначають якісь емоції. Вони широко використовуються при спілкуванні в Інтернеті – у листах, форумах, чатах і т.п. Останнім часом текстові смайлики поступово відходять у минуле, а їм на зміну приходять графічні – прикольні картинки, що зображують особи, предмети, знаки, дії.

Перші смайлики з’явилися ще раніше, не в Інтернеті. В США в грудні 1963 року художник Харві Белл, з нагоди злиття двох страхових компаній в одну корпорацію State Mutual Life Assurance Cos. of America намалював першу бадьору усміхнену пику, яку розмістили на значках співробітників компанії.

Перший смайлик в Інтернеті з’явився 19 вересня 1982, його винахідник – Скотт Фалман, професор приватного Університету Карнегі-Меллона. Так, в 11:44 ранку С. Фалман відправив колегам електронне повідомлення. У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів - ":-)" - як маркер для жартівливих повідомлень. Свій вибір вчений пояснив тим, що цей значок схожий на усміхнене обличчя.

Тепер в Інтернеті живуть і працюють найрізноманітніші смайлики: вони не тільки виражають емоції, але також зображають різних персонажів, знаки зодіаку, прапори, таблички з гаслами (скандування смайликів), смайли-букви, новорічні смайлики. Словом, ціла смайликова армія, що обслуговує людське комунікування.

До Дня народження смайла бібліотека №13 провела онлайнмайстер-клас "Маленький смайлик – сонце золоте".


Немає коментарів:

Дописати коментар