вівторок, 15 лютого 2022 р.

День Святого Валентина.

День Святого Валентина відомий із давніх-давен. Спочатку це свято вважалося винятково церковним і святкувалося католиками у всьому світі. А від 90-х років минулого століття поширилося і в Україні. Сьогодні його все частіше називають святом всіх закоханих.

Достеменно і досі невідома історія цього цікавого свята. Але більшість легенд та переказів стверджують, що воно пов’язане з ранньохристиянським мучеником Валентином, пам’ять якого церква вшановує саме 14 лютого.

Валентин був єпископом в італійському місті Терна (поблизу Риму) та жив у III столітті. За часів правління імператора Клавдія II (268-270 роки) в Римській імперії солдатам було заборонено брати шлюб. Вважалося, що тоді військовий буде обтяжений сімейним побутом, а тому гірше служитиме. Однак священнослужитель Валентин таємно вінчав всіх закоханих. Коли про це дізнався імператор, то наказав його схопити. Валентина спочатку довго катували, а потім обезголовили, покаравши за “антидержавну діяльність”.

Ще перебуваючи у в’язниці, Валентин подружився з дочкою одного з тюремних наглядачів. Між ними спалахнули почуття. В ніч перед стратою, відчуваючи, що смерть близько, священнослужитель написав дівчині листа, якого підписав “Твій Валентин”. Сьогодні такі листівки та листи дуже популярні на День святого Валентина і отримали назву “валентинки”.

Ми ж, у свою чергу, пропонуємо відзначити цей день читанням книжок про світле почуття, про чудові стосунки, про трепет серця і піднесеність душі і думок. 

Тож читайте книжки і даруйте одне одному любов не лише у День закоханих.

До вашої уваги лірична відеопідбірка у мелодійному супроводі А. Яхно.



Немає коментарів:

Дописати коментар