середу, 5 січня 2022 р.

Ми Piздво Xpиста шaнуєм i щopoку кoлядуєм.

                       

Традиційно 7 січня православні християни відзначають Різдво Христове. Це - велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа, Спасителя світу і Відкупителя людей з полону гріха. Це свято любові, котру принесло на землю Різдво, зобов’язує нас до внутрішнього відродження, до оновлення усього сущого: людини, сім’ї, нації, держави, всесвіту. Різдво Христове закликає нас шанувати все, що витворив Бог, зберігати природу – ріки, поля, ліси, тваринний світ, охороняти їх від винищення й забруднення.

У світлі цього свята людина повинна прагнути очиститися від скверни, відродити наші душі й серця у покаянні, любові і всепрощенні. Різдво Христове - як нове очищення, воно виводить нас з темряви до світла, зцілює духовно, об’єднуючи в єдину могутню християнську родину.

Одна із найяскравіших традицій цього світлого свята, без якої просто неможливо уявити жодне Різдво, – це колядки: невеликі пісеньки з побажаннями благополуччя, здоров'я і багатого врожаю в наступаючому році. Вони належать до найдавніших звичаїв, що дійшли до наших днів. Колядки неодмінно звучать у кожній українській родині й навіть на вулицях країни.

Підготовка до Різдва у різних сім’ях проходить по-своєму, проте один ритуал залишається незмінним для всіх – це приготування святкового частування. У кожній країні прийнято подавати на різдвяний стіл свої традиційні страви. Особливе місце серед них займають солодощі. Зазвичай, на Різдво готують випічку – печиво, пряники, пудинги, штруделі, кекси тощо.

Як правило, під різдвяними пряниками маються на увазі імбирні пряники, також їх нерідко називають і різдвяне печиво. Це пов’язано з тим, що таку випічку під час Різдва можна зустріти практично в кожному будинку. Її прикрашають яскравим розписом, карамеллю, розтопленим шоколадом, глазур’ю та ін. Саме тому нерідко виготовлення таких солодощів перетворюється на захопливе творче заняття, до якого, до речі, можна залучити всіх членів сім’ї і зробити свято ще веселішим. Пряники можна робити у формі ялинок, сердечок, зірочок, кілець, в Європі дуже популярні так званий пряниковий чоловічок та різдвяний будиночок. Подібні фігурки не тільки подають на стіл, але і прикрашають ними ялинку або інтер’єр квартири.

До Різдва бібліотека №13 провела народознавчі святкові онлайн-вітання "Ми Piздво Xpиста шaнуєм i щopoку кoлядуєм". Сьогодні ми співали різдвяні пісні, декламували колядки та виготовляли ялинку з медово-імбирних пряників, прикрашаючи її глазур'ю та сніжинками. Така страва прикрасить кожен різдвяний стіл. 


Немає коментарів:

Дописати коментар