пʼятницю, 21 січня 2022 р.

Єдині – непереможні.

Щороку 22 січня відзначається День Соборності України – одне зі знакових свят українського державотворення після Дня Незалежності. Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Головною традицією у День Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи.

До Дня Соборності України бібліотека №13 підготувала інформаційно-ілюстраційну виставку "Єдині – непереможні".


Капранови брати. Мальована історія Незалежності України – К.: Гамазин, 2013. – 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991р. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.            
Тема "Соборність України" розкрита на 58 с.

Шаповал Ю. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – К.: Парламентське видавництво, 2019. – 400 с.

Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра - це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. 
Тема "Соборність України" розкрита на 32 с.

Гудзь В. Історія України. – К.: Слово, 2003. - 616 с.

У книжці вміщено завдання для закріплення знань, хронологічну таблицю, документи, мапи, ілюстрації, тобто забезпечення використання повного комплексу основних методів навчання: словесного, наочного і практичного.  
Тема "Соборність України" розкрита на 308 с.

Дванадцять місяців. - К.: Веселка, 2015. - 199 с.

Багато поколінь українських дітей виросли із цим щорічником, адже перша книга під такою назвою побачила світ понад півстоліття тому. І кожне нове видання було і, сподіваємося, буде справжнім подарунком для читача, незважаючи на вік. Вірші, казки, оповідання, науково-пізнавальні і документальні розповіді, різноманітні цікавинки дозволять і дітям, і дорослим здійснити мандрівку столицею України, завітати до київських храмів, музеїв, театрів, навчальних закладів.   Тема "День Соборності України" розкрита на 18 с.

Ілюстрована історія Києва - К.: Фенікс, 2012. - 424 с.

Київ - одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії інших народів. Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це. Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва - політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України. Книга розрахована на широке коло читачів.          Тема "День Соборності України" розкрита на 206 с.                                      

Кормич Л. Історія України. - К.: Алерта, 2004. - 407 с.

Автори цього підручника складали його з урахуванням сучасних досягнень в історичній науці як в Україні, так і в світі. Предмет історії – це суспільство в усій його повноті, взаємозв'язку, взаємообумовленості його компонентів – матеріального, економічного, соціального життя та людини – в природному, соціальному, історичному контексті. Глибоке й професійне вивчення історії стало нагальною потребою. Однією з найважливіших функцій вітчизняної історії є формування світогляду громадянина, патріота своєї батьківщини. В підручнику розглянуть основні періоди формування території, суспільства і держави України та політичні, економічні, соціальні і духовні проблеми її розвитку.                      Тема "День Соборності України" розкрита на 320 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар