вівторок, 28 грудня 2021 р.

Хто пасе, той мусить не спати.

                             

Петро Могила – політичний, церковний і освітній діяч України, митрополит Київський і Галицький. Він був відданим і невтомним борцем за торжество православ’я в складних історичних обставинах в Україні в XVII столітті.

У 1625 році він став монахом, а у 1627 р. - архімандритом Києво-Печерської лаври.

Петро Могила був рішучим противником церковної унії, дбав про піднесення авторитету православної церкви та традицій православ'я.

У 1632-1647 pp. - митрополит Київський. 

У 1631 р. Петро Могила заснував при Києво-Печерській лаврі школу.

1632 року цю школу було об'єднано з Київською братською школою і дістала вона назву Києво-Могилянська колегія. Незабаром стала вищим навчальним закладом України - Києво-Могилянською академією. Щорічно у стінах академії навчалося 2 тисячі студентів, і вона стала науковим та духовним центром слов'янського світу. Навчальний заклад утримувався на кошти митрополита. Він подарував йому власне село Позняківку, надавав допомогу вчителям і учням. Викладачі та учні мали змогу постійно користуватися однією з найбагатших на той час бібліотекою Петра Могили.

Протягом 14 років Могила очолював українську православну церкву. Багато зусиль і праці він доклав для захисту і розвитку православ'я в Україні. Внесок Петра Могили в зміцнення Православної церкви й розвиток української культури настільки значний, що період його активної діяльності у 1-й пол. 17 ст. навіть називають “могилянською добою”.

Митрополит залишив майже 20 творів церковно-теологічного, полемічного, просвітницького, філософського та моралізаторського характеру. Він автор книг «Євангеліє» (1616), «Анфологіон» (1636), «Евхологіон» (1646) та ін.

До 425-річчя з дня народження Петра Могили, церковного і політичного діяча, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі бібліотека №13 підготувала тематичну викладку до 425-річчя з дня народження Петра Могили "Хто пасе, той мусить не спати".

Скляренко В. 100 відомих людей України. - Харків: Фоліо, 2005. - 511 с.       

Україна подарувала світу багато яскравих та цікавих особистостей. І сто героїв цієї книги - лише невеличка частина з них. Автори намагалися представити в ній найвидатніші постаті минулого і сучасності, які своєю працею і талантом прославили країну, вплинули на хід її історії. Тому поряд із життєписами тих, хто здавна вважався символом української нації (Б. Хмельницький, Т. Шевченко, Л. Українка, І. Франко, М. Грушевський та багатьох інших), тут вміщено нариси про тих, хто тривалий час залишався ізгоєм для своєї країни (І. Мазепа, С. Петлюра, В. Винниченко, Н. Махно, С. Бандера). 
Тема "Петро Могила" розкрита на 310 с.

Капранови. Історія нашої церкви. - К.: Гамазин: 2018, - 80 с.

Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці? Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають – і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю. 
Тема "Петро Могила" розкрита на 48 с.

100 видатних українців. - К.: Арій, 2006. - 496 с.

Ця книга містить 100 коротких біографічних нарисів, історичних портретів видатних наших земляків, представників найрізноманітніших верств суспільства - мислителів, письменників, учених, митців, громадських, релігійних, політичних діячів, чиїми зусиллями впродовж віків творилася українська культура, формувався світогляд української нації. Протягом тисячолітнього буття нашої держави їхня діяльність висвітлювалася по-різному, залежно від волі тих чи інших можновладців, тож сподіваємось, що пропоноване видання, максимально наближене до історичної правди, дасть змогу читачеві оцінити постаті цих людей об'єктивно. 
Тема "Петро Могила" розкрита на 94 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар