четвер, 24 червня 2021 р.

Знамено Криму! Ти майориш на всю Україну!

День кримськотатарського прапора - день шанування національного прапора кримських татар, корінного народу Криму, відзначається щороку 26 червня.

Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році,  що проходив у Бахчисараї.

Прапор являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка. Пропорції прапора, відношення ширини до його довжини – 1:2 – суворо дотримуються протягом останніх двох десятиліть. Вони затверджені рішенням «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу» на другому Курултаї кримськотатарського народу, що проходив 30 червня 1991 року.

Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Єдиний колір блакитного тла пов'язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.

Тамга (родовий знак) в Криму була у кожного знатного роду. Кожне покоління мало власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було прийнято рішення відзначати День національного прапора 26 червня  - у день відкриття ІІ Курултаю.  Його мета – об'єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

26 червня в Україні відзначатиметься День кримськотатарського прапора й 30 років з дати відродження Курултаю кримськотатарського народу. В Києві планується автопробіг вулицями (з 17:30 до 18:30, Міжнародний виставковий центр - Майдан Незалежності) та Урочиста хода (18:30-19:00, Хрещатик 29/1 - Майдан Незалежності).  

До Дня кримськотатарського прапора й 30-річчя з дати відродження Курултаю кримськотатарського народу бібліотека №13 підготувала книжково - ілюстраційну виставку "Знамено Криму! Ти майориш на всю Україну!". 

Крим: дорога тисячоліть. - Сімферополь: Таврія, 2001. - 304 с.

Це стисла розповідь про кримську давнину, що ґрунтується на дослідженнях вчених-археологів та краєзнавців, створена на основі популярного видання, підготованого авторським колективом під керівництвом знавця рідного краю О. І. Домбровського.

Сергійчук В. Український Крим. - К.: Українська Видавнича Спілка, 2001. - 304 с.

У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського організму вже з кінця XVIII ст. Детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР в 1954 році.

Русанов І. Крим для всіх. - Сімферополь: Інфолекс, 2003. - 416 с.

В цій книзі читачі знайдуть неповторні чарівні пейзажі, красу та виразність памятників архітектури, культури, історії, які представлені у виданні окремими кольоровими ілюстраційними блоками. Також в нашій книзі є багато корисної інформації: економіка, транспорт в Криму, комунікації, безпека тощо.

Легенди і перекази Криму. - Сімферополь: Реноме, 1998. - 416 с.

До збірки увійшли найбільш популярні і цікаві кримські легенди, пов'язані з дивовижною природою і яскравою історією півострова.

Енциклопедія історії України. - К.: "Наукова думка", 2008. - 568 с.

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки.     

Чумак В. Україна і Крим: спільність історичної долі – К.: Фотовідеосервіс, 1993. - 80 с.

На базі архівних на опублікованих матеріалів уперше в українській історіографії розглядається спільність історичної долі України і Криму, яка стала унікальним феноменом у розвитку зв'язків між Європою та Середнім Сходом. Особливий інтерес становлять питання: Тавріка і Київська Русь, взаємовідносини Кримського ханства і Запорозької Січі, Крим та Україна в складі Російської імперії, трагедія кримсько-татарського народу. Значна увага приділяється проектам розвитку стосунків між Україною і Кримом, державами Чорноморського басейну в новітні часи. Книга розрахована на широке коло читачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар