четвер, 24 червня 2021 р.

Наркоманія – не просто згубна звичка.

26 червня - Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками. Наркоманія – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, викликає в малих дозах ейфорію, у великих - наркотичний сон. Стан залежності від наркотиків характеризується трьома факторами: непереборним бажанням продовжувати прийом наркотиків, потребою поступово збільшувати дозу, залежністю психічного, а іноді і фізичного характеру від впливу наркотиків. 

7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення щороку 26 червня відзначатимуть всесвітній день боротьби з наркоманією. Поштовхом для цього став виступ Генерального секретаря на Міжнародному семінарі по боротьбі з наркоманією. Учасники ООН поставили за мету створити незалежне від вживання наркотиків суспільство і в той же день склали план майбутніх заходів по боротьбі з наркоманією. 

Кількість наркоманів зростає в усьому світі, в тому числі і в Україні. Наркоманія в Україні, на думку спеціалістів, давно набула ознак епідемії. За офіційними даними в Україні зареєстровано 65 тисяч розповсюджувачів наркотиків.

Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом сприяє ознайомленню громадськості з серйозною проблемою нашого часу - проблемою наркоманії. Завдяки спільним зусиллям можна досягти позитивних результатів у вирішенні глобальної проблеми сучасності.

Єдиний спосіб протистояти наркоманії - сильна і гнучка система профілактики поширення наркоманії та соціальної реабілітації людей, що вживали наркотики.

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками й їхнім незаконним обігом бібліотека №13 підготувала виставку-вирок "Наркоманія – не просто згубна звичка".

Ураков І. Наркоманія. - М.: Медицина, 1990. - 64 с.

У брошурі розглянуті медичні, соціально-психологічні та правові аспекти наркоманії і токсикоманії. Підкреслено необхідність і конкретні шляхи профілактики цього соціального зла в першу чергу серед молоді та підлітків.

Бенюмов, В. Шкода наркотиків, алкоголю. – К.: Радянська школа, 1989. – 125 с.

В посібнику описано шкідливий вплив на організм людини алкоголю, нікотину та наркотиків. Даються деякі методичні рекомендації щодо організації профілактичної роботи в школі з урахуванням вікових анатомо- та психофізіологічних особливостей школярів.

Юнак, В. Наркоманія – дорога в безодню. – К.: Здоров’я, 2001. – 160 с.

У книзі описано історію виникнення та розповсюдження наркоманії, її клінічні прояви, ускладнення, соціальний портрет наркоманів. Наведено сучасні методи лікування та реабілітації хворих на наркоманію. Відзначено тісний зв’язок наркоманії зі СНІДом.

Максимова, Н. Безпека життєдіяльності: соціально-психологічні аспекти алкоголізму та наркоманії. – К.: Либідь, 2006. – 328 с.

Розкриваються причини і сутність залеження людини від психотропних речовин, процес його виникнення та форми прояву. Встановлюються закономірності особистісної схильності до алкоголізму та наркоманії. Описуються критерії виявлення осіб, які становлять "групу ризику" адиктивної поведінки. Надано рекомендації щодо соціально-психологічної допомоги дітям із алкогольно залежних сімей.

Горащук В. Валеологія. - К.: Генеза, 1998. - 144 с.

Посібник "Валеологія" ознайомлює учнів з основами теорії та практики культури здоров'я, основами здорового способу життя.

Мойсак О. Основи медичних знань і охорони здоров’я. – К.:  Арістей, 2004. - 592 с.

У посібнику висвітлені особливості розвитку організму людини та основні захворювання. Подано основи мікробіології, епідеміології, дезинфекційної справи. Подані відомості про невідкладну допомогу при нещасних випадках та невідкладних станах.

                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар