четвер, 17 червня 2021 р.

Трійця, зелена неділенько…

"Зелена неділя" - це одне з основних християнських свят, яке було встановлене на честь зішестя Святого Духа на апостолів і Діву Марію. Свята Трійця символізує собою єдність Святого Духа, Бога-Отця і Бога-сина. Згідно з писанням, Святий Дух зійшов у вигляді вогненних язиків і вогонь символізував собою здатність і силу прощати гріхи, очищати, освячувати та зігрівати душу людини. 

Цього року День Святої Трійці святкується 20 червня. Це одне з головних християнських свят, що відзначається на п’ятдесятий день після Великодня. 

Головна відмінність Трійці – це зелений колір, який символізує все живе і вічне життя. В суботу, напередодні свята, в храмах проводять всенічне бдіння, а зранку – святкові літургії. Під час ранкової служби освячують воду, гілочки дерев та траву, якими потім прикрашають храми та будинки.

Зелені Свята (Трійця) перш за все – це свято відродження життя, свято перемагаючої весни на порозі літа, коли природа ніби святкує з людиною своє пробудження. 

До свята Трійці, Зелена неділя бібліотека №13 підготувала народознавчу книжкову виставку "Трійця, зелена неділенько…"     


Воропай О. Звичаї нашого народу. – К.: ПУЛЬСАРИ, 2012. – 632 с.
«Звичаї нашого народу» - головна фундаментальна праця Олекси Воропая - етнографічний нарис. Підсумок самовідданої багатолітньої пошукової роботи автора, в якому ретельно зібрано звичаї та обряди різних регіонів України, що пов’язані з народним та релігійним календарями. Вона поєднує принципи науковості та популярності і є однією з кращих українських етнографічних праць XX ст. Книга охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу і розподілені за порами року. Тема "Свято Трійці" розкрита на 347 с.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: "Septima", 2010. - 80 c.
Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна». Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, традиції та звичаї відзначення свят обрядов-календарних циклів, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим. Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну.                                               Тема "Свято Трійці" розкрита на 33 с.

Українські традиції та звичаї. – Харків: Фоліо, 2006. – 318 с.
Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та звичаї стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки? Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни — на всі ці та інші запитання ви знайдете відповідь у цьому виданні.                                                                        Тема "Свято Трійці" розкрита на 151 с.

Українці: Свята. Традиції. Звичаї. – Донецьк: Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов’язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови. Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно-побутова культура.                                                                  Тема "Свято Трійці" розкрита на 156 с.

Брати Капранови. Веселих свят. - К.: Зелений пес, 2014. - 80 с.
Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато малюнків та іншої корисної інформації.                                                                                 Тема "Свято Трійці" розкрита на 36 с.

Мензатюк З. Наші церкви. - К.: Соняшник, 2002. - 118 с.
Вас цікавлять дива? Їх не треба шукати в невідомих краях. Вони зовсім поруч – у чудових українських храмах! У доступній формі  розповідається про різні стилі церковної архітектури, будову іконостаса, про чудотворні ікони України, найвизначніших українських святих, вміщуються легенди та перекази.                                                  Тема "Свято Трійці" розкрита на 42 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар