пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Той день славної Перемоги.


Минають роки, відлітають у вічність, але є дати непідвладні часу. Минуло вже 76 років від Дня Перемоги над нацизмом в Другій світовій війні. Та пам’ять про ті події завжди буде жити в наших серцях. 

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні важливо висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

До Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотека №13 підготувала виставку-спомин "Той день славної Перемоги".


Вікопомний подвиг : Україна у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років: фотоальбом – Київ: Фенікс, 2006. – 216 с.

Фотоальбом присвячено безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, а також відомих воєначальників. Фотографії, документи, фронтові листи вміщені і видані – це розповідь про запеклу боротьбу з ворогом на фронті і тилу, про злочини гітлерівців проти людства в роки Другої світової війни. Переважна більшість фотографій в альбомі друкується вперше або друкувалась лише в роки війни на сторінках періодичний видань.
                                                                                        
Уривалкін О. Історія України - К.: КНТ, 2007. - 436 с.

Автор на базі новітніх джерел та досліджень, як вітчизняної, так і зарубіжної історичної науки, пропонує читачам посібник з історії України кінця XVII — початку XXI століття. У виданні проаналізовано події політико-соціального, економічного характеру, особливості духовного розвитку суспільства, взаємини України з сусідами, викладено динаміку боротьби за державність, успіхи та втрати на цьому шляху. Посібнику властиві неупередженість, об'єктивність поглядів, прагнення оптимально поєднати факти і тенденції. Видання розраховане на широкий читацький загал: студентів вищих та середніх навчальних закладів, учнів шкіл, гімназій і ліцеїв, а також всіх тих, хто цікавиться історією України, в якій поєдналися закономірності й суперечності, геополітичне положення держави і ментальність народу, геніальні прозріння й помилки вождів, впливи близьких і далеких сусідів. Все це наша історія, і потрібно її знати в усій повноті та складності такою, якою вона була, якою її сприймали наші попередники.                                                                                                                                
Коваль М. Україна в Другій Світовій війні - К. Альтернативи, 1999. - 336 с.

Дванадцятий том 15-томного видання "Україна крізь віки" присвячений ратному та трудовому внескові українського народу в розгром Третього рейху. Всім, хто цікавиться історією України.

Гудзь В. Історія України - К.: Слово, 2003. - 616 с.

У підручнику вміщено завдання для закріплення знань, хронологічну таблицю, документи, тобто забезпечено використання повного комплексу основних методів навчання. Для абітурієнтів, студентів вищих закладів освіти, викладачів історії України.

Шаповал Ю. І. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події / Юрій Іванович Шаповал. – К.: Парламентське вид-во, 2019. - 400 с.

Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. 

Книга пошани України - К.: Книга пам'яті України, 2009. - 880 с.

Видання звеличує визволителів України - учасників Великої Вітчизняної і Другої світової воєн... На його сторінках біографічні відомості про ветеранів — звитяжців війни і героїчної праці в тилу, які нині проживають у нашій державі: Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями “За відвагу”, повних кавалерів державних нагород (орденів) України “За заслуги”, Богдана Хмельницького, “За мужність” і Княгині Ольги. Вони кували Перемогу, врятували людство від коричневої чуми. їх подвиг особливо значущий сьогодні, коли його оцінюємо з висоти прожитих літ. Присвячується подвигу Українського народу у Другій світовій війні.

Миттєвості війни - К.: Спалах ЛТД, 1994. - 156 с.

Фотоальбом присвячений визволенню України від фашистських загарбників, адресується не лише тим, хто зі зброєю в руках захищав тоді нашу Батьківщину, він звертається до молоді, до її ще незачерствілих сердець із закликом: свято бережіть, шануйте, згадуйте своїх дідів і прадідів. В основу видання лягли документальні фотографії військових фотокореспондентів, які ризикуючи життям, зробили ці знімки тоді, більше ніж піввіку назад, донесли до нас і дарують їх нащадкам.


Немає коментарів:

Дописати коментар