середу, 5 травня 2021 р.

Будьмо милими серцями.


Міжнародний день боротьби за права інвалідів світова спільнота щороку відзначає 5 травня. Цей день, покликаний звернути увагу людей на проблеми, пов'язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями. Свій початок історія «міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. 

Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я, жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. На сьогоднішній день інваліди — одна з найбільш слабозахищених категорій населення. Тому головне завдання Міжнародного дня боротьби за права інвалідів – забезпечення умов для нормальної соціальної реалізації людей з обмеженими можливостями, щоб вони могли отримувати освіту, працювати та користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства.

За офіційними даними, в Україні проживають близько 2,5 мільйонів людей зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їх кількість збільшується.

Україна взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють більшість аспектів життя людей із інвалідністю. 
Зокрема, це закони України:
- "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"
- "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"
- "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали — внаслідок Чорнобильської катастрофи"
- "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"
- "Про психіатричну допомогу» та інші нормативно-правові документи.

Цей день є важливим не лише для людей, які мають інвалідність, але й для суспільства загалом. Практика показує, що особи з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними  людьми, які є прикладом для багатьох членів нашого суспільства. У цей день хочеться побажати  їм міцності духу, оптимізму, успіхів та віри у власні сили.

Вже стало бібліотечною традицією у День милосердя дарувати нашим читачам з інвалідністю частинку тепла, уваги, гарні побажання, подарункові книги, які приносять у бібліотеку щедрі і подільчиві мешканці району, та смаколики.

До Міжнародного дня боротьби за права інвалідів бібліотека №13 підготувала презентацію "Будьмо милими серцями" зі світлинами минулорічних благочинних акцій.



Немає коментарів:

Дописати коментар