середу, 21 квітня 2021 р.

Книжкові цікавинки про час.

До царини наукових інтересів норвезького вченого Трюльса Вюллера належать: фізична, філософська, екзистенціальна, соціальна та історична дійсність часу, і в своїй книжці він якомога різнобічніше висвітлює питання: «що таке час?» Але відверто попереджає: не варто чекати на нього однозначної, ба навіть чіткої відповіді. Час керує нашим життям. Усе на світі відбувається в часі – від минулого через теперішнє й у майбутнє.

Але що таке час? Без зайвої полемізації та з великою відданістю предметові автор у своєму виданні "Що таке час" малює збалансовану картину теперішнього стану розуміння проблеми у світлі як філософії, так і фізики, антропології, історії, літератури та релігії та ілюструє свої роздуми ситуаціями з повсякденного життя.

***********************************

Час впливає не лише на наше сприйняття повсякдення, але й на функціонування об'єктів, які нас оточують. Наприклад, система GPS, яка допомагає нам орієнтуватися, - не могла б працювати коректно, якби ми не розуміли дивовижних властивостей часу та його зв'язків із простором, великими швидкостями та гравітацією.

Яким чином час розтягується чи стискається? Що означає, коли ми кажемо: «час плине»? Як можна описати поняття зараз?

Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в книзі Р. Мюллера "Фізика часу. Усе відбувається зараз".



Немає коментарів:

Дописати коментар