четвер, 25 березня 2021 р.

Історична література з нових надходжень.

Бібліотека №13 представляє вашій увазі книги на історичну тематику з нових надходжень: 

Боровик М. Друга світова війна та нацистська окупація у спогадах киян. - К.: Саміт-книга, 2020. - 352 с.

Це книга про Київ і киян в якій публікуються усні автобіографічні історії жителів міста, які були свідками Другої світової війни. Спогади записали студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка в рамках усноісторичного проєкту "Україна в роки Другої світової війни: повсякденний досвід виживання". У книзі також подаються кілька оповідей про долі киян у роки війни, записані їх рідними. Історії демонструють, чим була війна для звичайної людини, яка опинилася в епіцентрі світового воєнного конфлікту. Голод, примусова праця, виживання в концтаборі, але також опір і відстоювання власної гідності - про ці та багато інших аспектів життя в часи воєнного лихоліття розповідають безпосередні очевидці тих подій.

Гресь В. Запорізька Іліада. Тарас Бульба та його сини. Кіноепос. - К.: Саміт-книга, 2020. - 272 с.

Кіноепос за мотивами творів Миколи Гоголя з використанням українських народних легенд, історичних пісень, казок, повір'їв та байок.

Добантон А. Україна: метаморфози незалежності. - К.: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2011. - 352 с.

Свідок проголошення української незалежності в 1991 році французька журналістка Анні Добантон, фахівець з питань Центральної та Східної Європи, простежує двадцятилітнє становлення української демократії, захоплююче об'єднуючи в оповіданні сухі дані політологічного аналізу з живими спогадами про події і людей, з якими доводилося особисто зустрічатися, серед них - Іван Дзюба та Мирослав Попович, Григорій Явлінський і Ігор Клямкин, Віктор Ющенко і Олександр Мороз та інші.

Ставнюк О. Микола Петров: українознавець, краєзнавець, києвознавець. - К.: Саміт-книга, 2020. - 352 с.

Книга присвячена Миколі Івановичу Петрову, більша і найпродуктивніша частина життя якого пройшла у Києві. Тут він навчався і прцював у Київській духовній академії; тут він зростав як учений, тут він був обраний до першого складу Української академії наук. У своїй науковій і суспільно-політичній діяльності Микола Петров особливу увагу приділяв історії Києва, стану збереження його історико-культурних пам'яток, які ще й сьогодні є "візитівкою" столиці України. У червні 2021 року виповнюється 100 років з дня смерті Миколи Івановича, і ця книга є даниною його пам'яті.

Тірі М. Проїздом у Києві. - К.: Саміт-книга, 2016. - 208 с.

Це автобіографічна розповідь бельгійського солдата про трагічні зимові події 1917-1918 рр., коли Київ був захоплений більшовиками під командуванням Михайла Муравйова. У центрі сюжету відносини молодого Тірі та його українських товаришів. Це розповідь про життя пересічних киян, де персонажі втілюють різноманітні погляди на революцію та боротьбу УНР проти Радянської Росії. Твір сповнений співчуття та пронизаний тонкою іронією. У той же час автор неупереджено описує війну та жорстокість.

Часо&Простір. Антологія сучасної української історичної драми: збірка п'єс. - К.: Саміт-книга, 2020. - 512 с.

Перша в Україні антологія сучасної вітчизняної історичної п'єси. Книга охоплює новітню історичну драму з прадавньої минувщини до ХХ століття, презентуючи розмаїття жанрів і форм: притча і казка, рок-опера і хроніка, документальна драма та історичне фентезі. Антологія складається з чотирьох розділів "Прадавня історія. Міфопростір", "Давня історія. Козаччина", "Нова історія. Війни", "Новітня історія. На межі". П'єси антології висвітлюють важливі історичні події - визвольну боротьбу України за незалежність, світові війни і національні катастрофи, а також знакові постаті минулого, які потребують переосмислення.


Немає коментарів:

Дописати коментар