четвер, 1 жовтня 2020 р.

Магія музики

Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчування, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.

 Міжнародний день музики був заснований за ініціативою Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО, щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. Рішення про проведення Міжнародного дня музики було прийнято на 15-й Генеральній асамблеї IMC у Лозанні в 1973 році.

З музикою наше людство знайоме з давніх часів. На світі знайдеться небагато людей, які зовсім байдужі до музики. Це мистецтво має величезний потенціал і багатьом композиторам донині вдається виражати через неї не тільки стан своєї власної душі, але й передавати атмосферу навколишнього, повного почуттів і переживань складного внутрішнього світу взаємин людини і природи. Вона скрашує життя людей, змушує їх радіти і співпереживати, відкриваючи двері в прекрасний світ звуків і коливань наших власних струн душі.

До Міжнародного дня музики бібліотека №13 презентує книжкову музичну онлайн панораму "Магія музики".    

Крищенко В. Пісні / Вадим Крищенко, Володимир Домшинський; вступ. сл. Дмитра Гнатюка. – К. : Інсайт-плюс, 2008. – 109 с.

Це збірка пісень улюбленого для багатьох поета Вадима Крищенка і талановитого композитора, блискучого мелодиста, Володимира Домшинського, який народився на Долинщині в селі Оболоня. Автори зібрали все краще, що є в їхньому доробку. Багато з цих пісенних творів широковідомі, звучать в телевізійних програмах, на радіо та на концертах у виконанні незабутньої Раїси Кириченко, прекрасних співаків Іво Бобула, Віталія Білоножка, Павла Зіброва, Лілії Сандулеси, Надії Шестак, Каті Бужинської.

Газарян С.В світі музичних інструментів - М.: Освіта, 1989. - 192 с.

Книга знайомить читача з різноманітними музичними інструментами - з найдавнішими, які з'явилися багато століть тому (наприклад, барабан, гармонь), і з тими, які народженням своїм зобов'язані технічним досягненням останніх десятиліть (електрогітара, синтезатор), з історією їх появи і пристроєм, фізичними основами звучання і особливостями «роботи» в оркестрі в сусідстві з іншими інструментами. Книга буде корисна старшокласникам, які цікавляться музикою, які займаються в гуртках музичних інструментів або граючим самостійно. Вона допоможе їм не тільки в оволодінні секретами музичних інструментів, а й у виробленні високого естетичного та художнього смаку.

Симоненко В. Українська енциклопедія джазу / В. С. Симоненко. – Київ: Центрмузінформ, 2004. – 231 с. 

Перше довідкове видання, у якому робиться спроба дати цілісну картину історії джазу в нашій країні. Книга містить понад 550 статей, з яких читач довідається про виконавців, керівників оркестрів і ансамблів, композиторів, музикознавців та аранжувальників. Поряд з цим в енциклопедії подано інформацію про фестивалі, теле- і радіопередачі, джаз-клуби та інші об’єднання й організації. Видання ілюстроване. Адресується музикантам-професіоналам, музикознавцям, викладачам, студентам музичних учбових закладів і широким колам меломанів, які цікавляться джазом.

Творець чарівних мелодій : розповіді, вірші, есеї про видатного композитора сучасності Кирейка Віталія Дмитровича. - К.: Криниця, 2002. - 111 с.

Книга знайомить читача із доробком видатного композитора сучасності Віталія Кирейка, розповідає про духовні витоки та життєвий шлях митця.

Євтушенко О. 100 альбомів з України - К.: Остання барикада - Центр, 2003. - 84 с.

 Ця книжка - перша спроба осягнення такого явища як "Українська дискографія". В ній вибрано сотню з понад 700 українських позицій за чотирма напрямками: поп, рок, естрада, фольклор.

Гордійчук М. Микола Леонтович / М. Гордійчук; видавництво Музична Україна, видавництво (Київ). – Вид. 2-ге. – Київ: Муз. Україна, 1974. – 61 с.

Якщо глянути на минуле української музичної культури, то серед славних її діячів особливо яскраво вирізняється Микола Леонтович. Виділяється він на загальному історичному тлі незвичною життєвою долею і на диво самобутнім творчим спадком. Нікому не відомий народний вчитель з Поділля, по суті, самоук за музичними знаннями, він осягнув вершини світового музичного мистецтва, сказав у ньому своє дзвінке й вагоме слово, глибоко розкрив співучу натуру свого народу.

 Булучевский Ю. Короткий музичний словник для учнів. - Л.: Музика, 1990. - 344 с.

Універсальний науково-популярний словник включає велику кількість різноманітних відомостей: музично-теоретичні терміни, біографії видатних композиторів і виконавців, довідки про музичні інструменти, історичні дані про театрах, концертних організаціях, музичних колективах та ін. 


Немає коментарів:

Дописати коментар