пʼятницю, 25 вересня 2020 р.

Відеополиця "О, море, море!" до Всесвітнього дня моря.

#бібліотеки_соломянки #бібліотека_13

#бібліопідвальчик_на_відрадному

#бібліотека_onlinе

#ПРОЧИТАННЯ

#книги_фонду

#всесвітній_день_моря

#море

У кожного з нас своє море - це прекрасне і неосяжне втілення стихії.

Його запах і звуки завжди ваблять своєю магічною красою і загадковою величчю усіх, хто хоч раз пізнав їх.

Тільки чотири літери - море, а в них так багато свіжості, глибини і спокою.

Це неосяжне хвилююче безмежжя змушує письменників і поетів присвячувати йому свої твори, а художників - писати морські пейзажі.

СИНІ ДНІ

— Здрастуй, море! 

Як тебе звуть?

— Звуть мене Чорним

За люті шторми.

— Чом же ти, море,

Синє в ці дні?

— Синє, бо небо 

Скупалось в мені...


ЩЕ МОРЕ ТЕПЛЕ

Ще море тепле,

Ще сади

Не одягали шат червоних,

А вже ранкові поїзди 

Привозять іній на вагонах.


У привокзальних квітниках 

Жар чорнобривців дотліває, 

І літо з айстрами в руках 

Красуню осінь зустрічає.

Анатолій Качан

До Всесвітнього дня моря ми підготували тематичну відеополицю "О, море, море!"

Україна: дитяча енциклопедія / В. М. Скля-ренко. - Харків: Фоліо, 2007. - 463с.

Енциклопедія «Україна» є першою за часів незалежності спробою створити видання для дітей, шо містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Вісім розділів цієї книги, що супроводжуються понад 200 ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні. Енциклопедія стане у нагоді кожному школяреві не лише в навчальному процесі, але й для поглиблення знань про свою Батьківщину та при підготовці рефератів.

Тема моря розкрита в розділі 4. "Природа рідного краю" на с. 218-220.

Паламарчук М. М. Водний фонд України: Довідковий посібник. - К.: Ніка-Центр, 2001.-392с.

В посібнику наведені дані про річкову сітку, озера, лимани, моря, водосховища і ставки, канали і водоводи та їх розміщення в межах ос­новних річкових басейнів і адміністративних утворень України, а також площі земель, зайнятих водними об’єктами, гідротехнічними і водогос­подарськими спорудами. Дана характеристика об’єктів і земель водного фонду в Автономній Республіці Крим і областях України, оцінка водних ресурсів.

Заставний Ф. Д. Фізична географія України: Підручник. - К.: Форум, 2004. - 239 с.

Різноманітність природи географічних регіонів, зв”язок і взаємозалежність її компонентів – вивчає фізична географія. Завдання цього вивчення - відповісти на запитання, як краще використати природні багатства, щоб вони не збідніли, щоб не зникли ліси, не втратили родючості грунти, не висохли річки, як відновити порушене природне середовище.

Тема "Чорне і Азовське моря" - с. 104-109.

Про море в художній літературі.

Верн Ж. 20000 льє під водою: роман. - Х.: ВД "ШКОЛА", 2013.- 480с.

Жуль Верн - видатний французький письменник, класик науково-фантастичної та пригодницької літератури. Його творча спадщина налічує 115 великих томів. У цій книзі описано дивовижні пригоди професора Аронакса та його друзів, які потрапили на підводний човен геніального вченого і мужнього борця за свободу капітана Немо і яким океани розкрили свої таємниці...

Хемінгуей Е. Старий і море: Повість. К.: Котигорошко. 1993.-96с.

"Старий і море» — одна з найвідоміших книг американського письменника , яка ось уже понад півстоліття вражає мільйони читачів, відзначена Нобелівською премією.

Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами.

Грін О. С. Червоні вітрила. - К.:Граніт-Т, 2007. - 95с.

Романтична історія про червоні вітрила. Справжні, ніжні почуття, мрії і переконання, що в світі є місце для дива і добра, несуть крізь усе життя герої повісті Олександра Гріна. Ви маєте нагоду пережити події, які трапились в невеличкому містечку Каперна, поспівчувати маленькій Ассоль, перейнятися мужністю капітана Грея і переконатись: і в нашому житті обов’язково знайдуться мрії, які збуваються.

Немає коментарів:

Дописати коментар