середу, 22 липня 2020 р.

Олександр Довженко "Зачарована Десна"

Пропонуємо вашій увазі цікаву книгу
Олександра Довженка "Зачарована Десна"
з фонду бібліотеки №13.


   До книги увійшли найвизначніші твори класика української літератури та видатного кінорежисера світового масштабу Олександра Довженка: «Щоденник», «Україна в огні», авторизований варіант кіноповісті «Зачарована Десна» та оповідання-новели періоду Великої Вітчизняної війни.  Кіноповість «Зачарована Десна» — автобіографічна, лірико-філософська оповідь про становлення людини на зламі ХІХ-ХХ ст. 


   Олександр Петрович Довженко — український радянський письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа.
 У кінематографії від 1926 р. Починав режисером і сценаристом Одеської кіностудії, потім працював художнім керівником Київської кіностудії, а з 1946 р. – на кіностудії "Мосфільм". Перші фільми "Вася-реформатор" і "Ягідка кохання" – створені за власними сценаріями у 1926 році. Серйозний успіх прийшов до митця у 1929 році після виходу на екрани фільму "Звенигора". Цей фільм був сенсацією 1928 року, але водночас це був початок особистої трагедії Олександра Довженка – за цю стрічку та згодом за кіноповість "Земля", створену у 1932 році, його звинувачуватимуть у буржуазному націоналізмі. У 1958 р. кінострічка "Земля" на міжнародному кінофестивалі у м. Брюселі названа серед 12 найкращих фільмів всіх часів і народів. Шедеврами світового кінематографа визнано картини "Звенигора", "Арсенал", "Земля". Центральне місце в творчості митця завжди було віддано Україні та її людям, це їм він присвятив своє надхнення і любов.



Немає коментарів:

Дописати коментар