вівторок, 28 липня 2020 р.

Володимир Винниченко


   28 липня народився Володимир Кирилович Винниченко  — український політичний та громадський діяч, прозаїк, драматург та художник.
 Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів, «Сонячна машина» (написаний у 1922—1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі. Появу перших його творів вітали Іван Франко і Леся Українка. 
 Творчість Винниченка розпадається на три періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написані із 1902 до наступу реакції після революції 1905 року. До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року. І третій період охоплює твори, написані в еміграції.
 Найкращі твори Винниченка відзначаються великою майстерністю. Імпресіонізм його характерно вирізняється, наприклад, фіксацією дієвих, переважно зорових деталей, а також тонких і, водночас, гостро діючих психологічних рухів-рефлексів. Сюжет, часто банальний і нескладний, Винниченко завжди загострює антитезами, а також несподіваними зовнішніми ефектами, насичуючи свої твори актуальними проблемами.
 Винниченко – автор численних публіцистичних, белетристичних і драматичних творів. Серед них – п'єси "Щаблі щастя" (1907), "Великий Молох" (1907), "Memento" (1909), "Брехня" (1910), "Гріх", "Між двох сил" (1918) та багато ін., романи "Записки кирпатого Мефістофеля" (1917), "Сонячна машина" (1926) та ін.

Пропонуємо вашій увазі цікаві книги 
Володимира Винниченка "Оповідання", 
"Нова заповідь", "Сонячна машина"
з фонду бібліотеки №13.


Володимир Винниченко "Оповідання"


   До видання увійшли найвідоміші оповідання Володимира Винниченка. Велика робота щодо ґрунтовного вивчення рукописів його творів та всіх прижиттєвих видань, до яких він був причетний, а також з’ясування історії кожної публікації була проведена вченими Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України за сприяння Української Вільної Академії Наук у США. Особливістю цього видання є велика текстологічна робота, здійснена упорядником та видавництвом «Сакцент Плюс» щодо встановлення основного тексту творів, який максимально наближений до творчої волі автора.

Володимир Винниченко "Нова заповідь" 


   Вперше йде до читача роман В. Винниченка з так званого муженського циклу — “Нова заповідь”. Твір, пройнятий розчаруванням у соціалістичних ідеях ленінського штибу, вибудований у жанрі детективу. “Нова заповідь” — це своєрідна спроба “розкрити очі зрячим” на їхньому шляху до можливого тоталітаризму й культу особи.

Володимир Винниченко "Сонячна машина"



   «Сонячна машина» – це перший сучасний науково-фантастичний роман класика української літератури В. Винниченка, який чимало знавців літератури вважають вершиною його творчості. Новаторство митця, експресивна і динамічна манера його письма знаходять своє оригінальне психологічне і філософське втілення в незвичайних поворотах людського характеру, думок і вчинків героїв, у сюжеті, що постійно інтригує читача в стані високої емоційної напруги, естетичної втіхи. У світовій літературі небагато знайдеться імен – рівновеликих в історії народу і культури. Винниченко – один із них. Він був повний енергії й бажання працювати для народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар