вівторок, 28 липня 2020 р.

Хрещення Київської Русі - України


   Хрещення Русі або Друга релігійна реформа князя Володимира — процес прийняття і поширення християнства на території Київської Русі.
 Ключова подія — масове хрещення 988 року мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром Святославичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі. Є другою релігійною реформою Князя Володимира на Русі.
 Утвердження християнства на Русі — тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть, пройшовши у своєму розвитку кілька важливих стадій: спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьби християнства та інших світових релігій за сфери впливу, проголошення християнства державною релігією Київської Русі, протистояння язичницького суспільства новій ідеології.

   До Дня Хрещення Київської Русі - України бібліотека №13 підготувала книжково-ілюстративну виставку "Хрещення Київської Русі - України".



   Киркевич, Віктор Геннадійович. Володимирський собор у Києві / Віктор Геннадійович Киркевич . – Київ: Техніка, 2004.
 Книгу присвячено одній з найсуперечливих споруд м. Києва – Володимирському собору. Досі, не вщухають спори навколо цього храму, але усі згодні з тим, що Володимирський собор є справжньою перлиною Києва. Історія спорудження собору, неповторні розписи цілого сузір'я видатних митців, долі тих хто так чи інакше мав відношення до цього храму - усе це ви знайдете у цій книжці.

   Івакін Г.Ю. Оповіді про стародавній Київ. Бібліотечна серія. - К.: Радянська школа, 1982. 
 У книжці, присвяченій 1500-річному ювілею м. Києва, в науково-популярній формі на основі писемних і археологічних джерел розповідається про виникнення, економічний і культурний розвиток столиці давньоруської держави. 

   Україна - Харків: Фоліо, 2007.
 Енциклопедія «Україна» містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Дванадцять розділів цієї книжки, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні.

   Київ - Парки, площі, вулиці - К.: Фенікс, 2006.
 Містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, в основному іcторичних, об'єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом - парки, площі, вулиці (історичні), околиці старого міста. Це дало можливість в жанрі фотоальбому, проте з мінімальним текстом подати фрагменти історії Києва та його сьогодення, на відміну від традиційних видань подібного типу. 

   Назарчук, В.К. Україна духовна: книга для читання з християнської етики / В. К. Назарчук. - К.: Томіріс-Н, 2006. 
 В книзі йде мова про християнство в Україні, зокрема про традиційну для України православну віру, розкривається суть християнського віровчення, його історія, розповідається про українських святих, християнські храми України, християнські свята й українські народні звичаї, традиції та обряди, які супроводжують ці свята, про чудотворні ікони, про Біблію та її відображення в літературі та мистецтві України.

 Ульяновський В. Диво й дива київського Володимирського собору - К.: Либідь, 2016.
 Заснована на широкому документальному та іконографічному матеріалі, книга розкриває чимало цікавих сторінок понад 120-літньої історії Володимирського собору в Києві, перипетії його будівництва та оздоблення, пов’язані з іменами видатних церковних діячів, архітекторів, художників. Собор постає уособленням ідеї християнізації Руси-України, символом незборимого духовного потенціалу українського народу.

   Історія України / Керівник авт. кол. Ю. Зайцев.  — Львів: Світ, 1998.
 Серед видань, присвячених історії України, пропонований читачеві навчальний посібник вирізняється як одна з перших спроб глибокого осмислення історичного минулого України з позицій досягнень гуманітарних наук кінця XX ст. Піддаючи належне давній історії, автори все ж основну увагу зосереджують на висвітленні подій і явищ XX ст., зокрема його другої половини. Видання позбавлене як стереотипів застійних часів, так і новітніх "патріотичних міфів", послідовно і всебічно висвітлює історію української державності, історію формування українського народу, його перетворення у сучасну націю. Для студентів вищих навчальних закладів.

   Толочко, Олексій Петрович. Т. 4: Київська Русь / О. П. Толочко, П. П. Толочко. – 1998.
 Україна крізь віки - це фундаментальна 15-томна праця провідних українських істориків, присвячена історії України від найдавніших часів і аж до сьогодення. Четвертий том присвячений історії Київської Русі. Всім, хто цікавиться історією України.



Немає коментарів:

Дописати коментар