четвер, 16 липня 2020 р.

Від проголошення Незалежності до нової України


   Цього дня 30 років тому Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.
 У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».
 Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.
 Декларація проголошувала економічну самостійність України. У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю.
 Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.
 Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не буде брати участі у військових блоках і зобов'язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.
 Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

   До 30-річчя з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України бібліотека №13 підготувала книжково-ілюстративну віртуальну виставку "Від проголошення Незалежності до нової України".



   Енциклопедія історії України: Т.2. / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. - К.: "Наукова думка", 2004р.
 В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки. 

   Історія України. Документи. Матеріали: посібник. – К.: "Академія", 2002р.
 Посібник містить документи і матеріали, а також коментарі до них, що висвітлюють події та явища з історії України від праукраїнських часів до сьогодення. Багато документів уперше друкується в хрестоматійному виданні. Призначений для студентів вищих закладів освіти, учнів та вчителів шкіл, ліцеїв, гімназій.

   Історія України: навчальний посібник / Р. І. Філіппенко, Н. М. Савченко, С. М. Куделко, О. К. Малютіна. / За ред. С. М. Смоленського. – К.: Алерта, 2013р.
 Посібник підготовлено відповідно до програми курсу «Історія України», затвердженої Міністерством освіти і науки України.
 Викладені основні питання історії українського народу від стародавніх часів до сучасності. Для найбільш ефективного засвоєння матеріалу в тексті наочно виділено головне, до кожного розділу наведені чіткі узагальнення, фрагменти цікавих першоджерел, тлумачення історичних термінів, біографічні відомості про видатних діячів України даного періоду, хронологічні таблиці та тестові завдання.
 Посібник також містить численні ілюстрації, наочні схеми, витяги з історичних документів та довідкову інформацію.

   Шаповал Ю. І. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події / Юрій Іванович Шаповал. – К.: Парламентське вид-во, 2019р.
 Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. 

   Юридична енциклопедія / ред. Ю. С. Шемшученко [та ін.]; НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького. — К.: «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 1999р.
 Юридична енциклопедія — перша в Україні багатотомна систематизована наукова робота про державу і право. Складається з шести томів. Загальна кількість статей — 10006. Розрахована на широке коло читачів.

   Конституція України: чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 02.01.2020р.: (ОФІЦ. ТЕКСТ). – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2018р.



Немає коментарів:

Дописати коментар