четвер, 25 червня 2020 р.

Конституція очима дітей

#бібліотеки_соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному
#бібліотека_onlinе
#день_конституції_україни
#відеомайстер_клас

   Ми живемо у правовій державі. І у переддень головного її свята давайте поговоримо про наш Основний Закон.
 У кожній країні, як і у кожній сім’ї, існують певні традиції, правила і норми поведінки, яких дотримуються і за якими живуть всі її мешканці. Ці правила називаються "законами". Законів багато, та серед них є найголовніший, що зветься словом "Конституція". Якщо цього головного закону не дотримуватися, то в країні не буде порядку. Тому виконувати Конституцію повинні всі.
 Важко було б уявити наше життя, якби не було Конституції! Всюди би панували безлад та негаразди. Отже, Конституція України є дуже важливою для всіх нас.
 Люди з давніх-давен почали впорядковувати своє життя.
 Тож полинемо у минуле нашої країни. У XI століття. У Київську Русь. У період князювання великого, могутнього Ярослава Мудрого. Ним було складено одну з найперших юридичних пам'яток Київської Русі - «Руську правду». Сьогодні відомо 106 списків, які відображають права власності, види договорів, покарань, що існували на той час у Київській Русі.
 У 1588 році на землях України починає діяти Литовський статут, який на той час захищав інтереси польсько-литовської шляхти, що панувала на території України.
 Значне місце в правовій культурі України займають збірки Магдебурзького права, яке встановлювало порядок виборів і функцій органів міського самоврядування, суду, купецьких об'єднань, цехів, спадкоємництва, визначало покарання за різні види злочинів. Застосування Магдебурзького права було припинено на території України в 1786 році, окрім Києва, де воно зберігалося аж до 1835 року.
 У 1710 році відомий український гетьман Пилип Орлик склав першу демократичну Конституцію «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», де встановлювався державний суверенітет і означалися кордони Української держави.
 Ідея суверенітету втілюється в 1917 році після падіння самодержавства в Росії, коли новостворена Українська Центральна Рада видає 3 універсали. А 22 січня 1918 року в IV універсалі було проголошено створення Української Народної Республіки. 29 квітня 1918 року на сесії Центральної Ради було затверджено Конституцію, яку розробив Михайло Грушевський. У період існування Радянського Союзу було прийнято чотири Конституції, які поширювалися і на Українську Радянську Соціалістичну Республіку.
 Після проголошення Акта про незалежність України 24 серпня 1991 року на території нашої держави діяла Конституція УРСР, прийнята в 1977 році, в яку було внесено понад 200 поправок. З 20 вересня 1994 року було створено Конституційну комісію, яка розробляла нову конституцію створеної держави.
 28 червня 1996 року Верховна Рада нарешті прийняла Конституцію України - закон, в якому записано всі права українців. Це право на життя, право на житло, право на працю, право на відпочинок, право на лікування та багато-багато інших прав. Записано в Конституції і наші обов’язки. Наприклад, обов’язок захищати свою Батьківщину, обов’язок берегти природу, обов’язок виконувати вимоги Конституції та інші.
 Маленька дитина, як правило, ставить батькам десятки-сотні різних запитань на день. Рано чи пізно дитина запитає про Президента, Верховну Раду, суд (бо про це так часто говорять у телевізорі) або про те, які вона має права і чому в неї, якщо вона ще й не дуже доросла, є якісь обов’язки.
 Чи зможете Ви відповісти на ці запитання в доступній для дітей формі? Слід бути готовими і до прямого запитання: «А що таке Конституція і навіщо вона потрібна?» Чи готові Ви до цього? Чи не відмахнетеся від відповіді, сказавши щось досить поверхове на кшталт «це такий основний закон, який мають всі виконувати».
 Ось ми у спосіб відеомайстер-класу "Конституція очима дітей" з виготовлення маленької, але такої важливої у житті кожного книжечки "Конституції України" хочемо прийти на допомогу дорослим у висвітленні цієї теми. Ваша малеча враз зрозуміє: який цей документ і про що у ньому йдеться. А виготовила його наша користувачка Радочка Колесникова під пильним керівництвом мами-бібліотекаря Наталії.
 До роботи вони підійшли грунтовно підготовленими. Прочитали Основний документ нашої держави. Вивчили права та обов'язки. Приготували матеріали і нумо за роботу. "Конституція України" у Радочки вийшла чудова - яскрава, зі статтями та ілюстраціями-аплікаціями.
 Ось погляньте: відеомайстер-клас "Конституція очима дітей".






Немає коментарів:

Дописати коментар