середу, 3 червня 2020 р.

Імант Зієдоніс "Кольорові казки"

Пропонуємо вашій увазі цікаву 
дитячу книжечку 
Іманта Зієдоніса "Кольорові казки" 
з фонду бібліотеки №13.


   Жити – це бачити неповторність кожного вечірнього присмерку і чути, що в кожної криниці своя луна. Так сказав народний поет Литви Імант Зієдоніс. І довів своєю творчістю, що ці слова – істина! 
   Читаючи його геніальні «Кольорові казки» в чудовому перекладі українського поета Михайла Григоріва, ви не раз і не двічі в цьому переконаєтеся. А тоді не раз і не двічі перечитуватимете їх – бо ж кожному хочеться ще і ще раз пережити доторк до вічності!




   Імант Зієдоніс (1933 - 2013) - латвійський поет, кіносценарист. Також уславився як автор коротких прозових творів (епіфаній), перекладач і політичний діяч періоду руху Атмода. Один із організаторів Співочої революції, яка призвела до відновлення державної самостійності Латвії. Кавалер Ордену Визнання та найвищої нагороди Латвії Ордену Трьох зірок.
   За сценаріями Зієдоніса на Ризькій кіностудії знято дві стрічки: «Хлопчик» (1977) і «Повівай, вітерець!» (1973).
 Твори Зієдоніса перекладали українською мовою В. Коротич, І. Драч, В. Лучук, В. Струтинський, С. Зінчук, Ю. Петренко, П. Мовчан, Л. Копилова, І. Липовецька, А. Шпиталь. Вони друкувалися у колективних збірках «Сузір'я» та «Вітрила».
 Спільно з українським письменником Віталієм Коротичем написав публіцистичну книжку «Перпендикулярна ложка» (1972).
 «Кольорові казки» Зієдоніса існують у чудовому перекладі українського поета Михайла Григоріва.
 Багато писав для дітей: «Жити – це бачити неповторність кожного вечірнього присмерку і чути, що в кожної криниці своя луна».


Немає коментарів:

Дописати коментар