вівторок, 26 травня 2020 р.

Люблю я місто на Дніпрових кручах

#ДеньКиєва2020 #бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному
#бібліотека_і_карантин #бібліотека_onlinе #ПРОЧИТАННЯ

   Книжкові оплески "Люблю я місто на Дніпрових кручах".
  Київ - місто, яке має свою особливу ауру, зберегло культурний спадок наших предків. Його сторія дивовижна та повчальна. Воно оповите легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Сьогодні наша столиця являє собою відмінне місце, де можна прекрасно провести свій вільний час, познайомитися з історією, культурою і самобутніми традиціями українського народу, оглянути церкви, архітектурні пам’ятники тисячолітньої давнини.
   Подорожуючи нашою святковою виставкою - книжковими оплесками "Люблю я місто на Дніпрових кручах ", присвяченою Дню Києва, можна дізнатися багато цікавого і ще раз закохатися у неповторну красу української столиці.
   Київ - історія, архітектура, традиції" - яскраве видання про Київ авторів О. Друг та Ю. Ференцевої познайомить Вас з історією, містичними подіями, таємницями, загадками старовинного міста. Про Київ писали дуже багато. З цією книгою Вам буде цікаво і пізнавально. Книга насичена старими фото, а також зображеннями сучасного Києва. ІСТОРІЯ столиці України від літописного «града князя Кия» до сучасного мегаполісу, новітні археологічні знахідки, багаточисельні документи і архівні матеріали, портрети видатних особистостей і старі фото. Унікальна АРХІТЕКТУРА міста, різноманітні форми і стилі, стародавні храми і середньовічні укріплення, міські садиби і ансамблі, затишок провінційних вулиць і блиск столичних хмарочосів. Давні київські ТРАДИЦІЇ, що відрізняють його від інших міст: синтез, розмаїття і мирне співіснування різних культур і конфесій, розвиток форм міського врядування від всенародного віча і магдебурзького права, міцні гостинні традиції, що привертають туристів зі всього світу.
   Книга М. Рибакова "Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва" являє собою своєрідний збірник історико-краєзнавчих та культурологічних нарисів про Київ. У ній висвітлені питання адміністративно-територіального поділу міста у різні часи, наведені відомості про топографію міста й окремих його складових, будинки та вулиці, яких вже не існує в сучасному Києві. Значна частина книги присвячена Києву ХІХ – перших десятиліть ХХ ст., що охоплює досить різноманітну тематику – від адміністративного устрою міста до його культурно-громадського життя. Автор вперше подає систематизовану інформацію стосовно губернаторської влади в Києві, склавши список усіх без винятку осіб, що її представляли. Особливий інтерес викликають культурно-історичні сюжети. Нариси про фабрику грамплатівок, київських фотомайстрів, Літературно-артистичне товариство, започаткування кінематографа та інші знайомлять з чималою кількістю нових фактів, імен, адрес.
   Автори Н. Абашина, Н. Білоус, Д. Вортман, Т. Вронська, В. Даниленко, Л. Ковпак, С. Кульчицький створили чудове видання "Ілюстрована історія Києва".
   Київ – одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста.
  Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Це - національний центр українського народу. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв'язки двох Європ з різною політичною долею – Східної і Західної.
   Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це.
   Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва – політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України. Книга розрахована на широке коло читачів.
   Л. Кудрявцев. "Наш стародавній Київ"
  У краєзнавчих та мистецьких колах нашого міста й поза його межами добре знане ім'я журналіста, письменника Льва Олексійовича Кудрявцева. Він написав унікальні книги, що не мають аналогів в літературі: "Історія губернаторства в Києві і Україні", "Древні монастирі України", "Історія одного романсу", "Град над Борисфеном", "Історія губернаторства в Україні", "Військові діячі України XVI-XX ст.", "Знаменитые киевляне и одесситы ХХ ст." (у двох книгах), "На Байковій горі".
   Нині увазі читача пропонується документально-художнє ілюстроване видання "Наш стародавній Київ", яке розповідає про нашу столицю.
   Книга знайомить читача з вулицями і площами нашої столиці. В цих нарисах розповідається про їх минуле і сьогодення.
   У книзі викладені дані про найбільш значущі, цікаві в історичному та архітектурному відношенні вулиці та площі. Крім головних магістралей, розповідається й про такі маловідомі вулиці, як Предславинська, Тургенєвська, Гоголівська. Крім того, тут зібрано фотографії кінця ХІХ - початку ХХ ст. Мова йде про 21 вулицю та 6 площ. Ці розповіді доповнюють образ нашого красеня-міста, розташованого на берегах древнього Дніпра.
  Д. Малаков, А. Прибєга "Київ Столітньої Давнини".
  Величний Київ – столиця України – має багатовікову історію та вирізняється серед міст Східної Європи своєю неповторною красою. Видання пропонує читачеві цікаву екскурсію у місто початку ХХ століття. Подорож побудована на ретельно підібраній колекції поштівок з краєвидами Києва столітньої давнини та починається із Софіївської площі, веде до схилів Дніпра, спускається на Поділ і знову повертається у Верхнє місто, щоб продовжитись по Володимирській вулиці, прогулятися Хрещатиком, Липками, Печерськом та околицями.
   Видання адресоване шанувальникам старовини, мандрівникам, гостям Києва, широкому загалові читачів.
   «Київ. Енциклопедія» — так називається одна з книжок Віталія Абліцова, відомого письменника і журналіста, колишнього співробітника та постійного автора «Голосу України». Книга побачила світ у видавництві «Фенікс» за сприяння КМДА.
   У ній ідеться про знаменитих чи просто відомих мешканців нашої столиці, її уродженців або тих, чиї родові корені звідси. Загалом на трьохстах сторінках книги — більш як 450 персоналій, від легендарних братів Кия, Щека і Хорива до нині сущих братів Кличків.
   Кияни - це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля.
Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.
  С.Третьяков. "Старий Хрещатик і його домовласники".
   Ця книга про центральну вулицю Києва - Хрещатик, яка є своєрідним символом нашого міста. Вулиця з'єднує Старе місто, Печерськ та Поділ і перетинає три площі - Європейську, Незалежності і Бессарабську.
   Хрещатик - найголовніша вулиця Києва, визнаний символ столиці України, одна із найважливіших її артерій, що сполучає три історичних райони - Старе місто, Печерськ та Поділ і три центральні площі - Європейську, Незалежності, Бессарабську. Кожен хрещатицький будинок має свою історію і своє обличчя, завдяки чому Хрещатик завжди залишається неповторним. Але якщо Києву понад півтора тисячоліття, то вік Хрещатика налічує трохи більше двох сотень років. І все-таки це - головна вулиця, хоч і найкоротша з поміж центральних магістралей європейських столиць: усього 1200 метрів. Проте навіть двохсотлітня історія майже не залишила сліду на сучасному вигляді вулиці: під час Другої світової війни більшість будинків на Хрещатику було висаджено в повітря. Тож разом з їхніми уламками розчинилися у часі спогади про розкішні екіпажі, перший кінний трамвай - конку, про гасові ліхтарі, дам у кринолінах... Хрещатик XIX століття був своєрідним Новим Світом, що давав прихисток багатим прибульцям. Його мешканці доволі часто були вихідцями із далеких країн, але не менше було й уродженців невеличких українських містечок. Усі вони привносили в образ цієї вулиці свій колорит, амбітність та життєлюбність. XX століття з його історичними зрушеннями надало Хрещатикові нового, «соціалістичного», забарвлення, тож повоєнна відбудова вулиці згуртувала киян на справді всенародну толоку. По суті йшлося про кардинальну зміну архітектурного обличчя Хрещатика, надання йому єдиного стилю та ансамблевих рис.
   Розповідь про кожен будинок на старому Хрещатику, про архітектуру, архітекторів, жителів, домовласників, суспільне життя і торгівлі може бути цікавою киянам, гостям Києва, дослідникам.


Немає коментарів:

Дописати коментар