пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Його вірші знають напам'ять мільйони

#бібліотеки_соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному #бібліотека_і_карантин #бібліотека_onlinе#поети_україни#пісні_рибчинського#співає_бібліотека

   "Його вірші знають напам'ять мільйони"
   Легендарний поет-пісняр, Народний артист України Юрій Євгенович Рибчинський, який 22 травня відзначає свій 75-й день народження, один із засновників сучасної української естрадної пісні. Драматург, заслужений діяч мистецтв України, почесний громадянин Києва. Його пісні, особливо «Дикi гуси», «Тече вода», «Минає день», «Чарівна скрипка», «Два кольори», «Скрипка грає», дуже популярні, а кожна десята шлягер!
   Протягом кількох десятиліть справжньою окрасою української естради є пісні на слова Юрія Рибчинського. Його творіння вільним птахом ширококрило злітають не лише на рідній землі, а й далеко за її межами, щоразу повертаючись з безмежною любов’ю і вдячністю шанувальників.
  У творчій співпраці з талановитим композитором Ігорем Покладом створено було чимало пісень, на яких виросли покоління щасливчиків, що зберігають у серці прості і водночас глибокі за змістом, рідні, свої пісні.
Перше знайомство студента композиторського факультету Київської державної консерваторії Ігоря Поклада зі студентом філологічного факультету Київського національного університету поетом Юрієм Рибчинським сталося в коридорах Радіокомітету.
   Чи склалася б їхня подальша творча співпраця, якби не спільна армійська служба? Юнаків зарахували до ансамблю пісні внутрішніх військ, де й розпочалося їхнє сходження до вершин Пісні. А Ігореві з Юрієм судилося стати не лише співавторами, а й вірними друзями на все життя.
   Першими з’явилися пісні “Очі на піску”, “Забудь”, “Наречена”. А на початку 1970-х уперше зазвучала «Чарівна скрипка», одна з найпопулярніших пісень творчого дуету.
Колись Юрій Рибчинський приніс другові чотири рядочки віршів, мовляв, подивишся якось.
   «Сіла птаха…» стала не лише найвідомішою піснею Ігоря Поклада, а й мелодія її написана була лише за 5 хвилин, одразу. Слова додалися пізніше…
   Текст був написаний на готову мелодію заспіву, а від традиційного приспіву Юрій Рибчинський переконав І.Поклада відмовитися. На слова композитора «Як може бути пісня без приспіву?» – навів вагомий аргумент: нехай пісня буде баладою. Балада – це завжди сюжет.
  Через деякий час під час гастролей у Закарпатті сталася зустріч композитора з Іваном Миколайчуком, котрий захоплено відгукувався на «Чарівну скрипку»: "Це не пісня… Це якась літургія!"
   Пісня нагадує народну баладу про нещасливе кохання юної дівчини до молодого скрипаля. Зачарована струною, вона несе свою любов коханому, відчуваючи себе місячною царівною, сподіваючись на взаємні почуття. Однак, як часто в житті буває, його «музика чарівна» призначалася іншій.
   Як майстерні художники, автори ніжними словами-акварелями змальовують високе почуття і безмежний розпач, вплітаючи в пісню яскраві паралелі зі світу природи.
   За спогадами Миколи Мозгового, в період з 1973 до 1977 року він працював в Київському мюзик-холі при Укрконцерті, і вони з Юрієм Рибчинським читали вірші одне одного. Одного разу Рибчинський дав йому почитати вірш "Минає день, минає ніч" о другій ночі, і Мозговий, пообіцяв йому на ранок привезти мелодію на вулицю Вишгородську, де в той час мешкав Ю. Рибчинський. Вранці Микола Мозговий виконав свою обіцянку і вони записали пісню, але її не виконували декілька років. Тільки коли Софія Ротару готувалася до турне до Канади і потребувала нових пісень, її старий друг Мозговий поділився цією піснею. З тих пір пісня стала популярною і багато разів виконувалася іншими співаками.
   Юрію Рибчинському вже немає потреби комусь щось доводити. Навпаки, його авторство вже само по собі свідчить про певний клас, певний рівень. І цей рівень визнають всі: і слухачі, і виконавці.
   Легкими рухами він наносить прості штрихи, прозорі фарби, і перед очима одна за одною постають ясні та невимушені картини, пейзажі людської душі. Є тут усі пори року, зміни освітлення та настроїв, звуки міста та незайманої природи.
   Юрій Рибчинський є на сьогодні живим класиком сучасної поезії та літератури.
   За роки творчості він написав десятки талановитих віршів і улюблених народом пісень, що навіки увійшли в золотий фонд культурної спадщини України.
   "Якщо тобі Господь дав якийсь талант — значить, ти обраний. І якщо ти розпорядишся цим Божим даром заради грошей, квартири, влади, то кара буде серйозною. Для мене головне - творити, для цього я тут - на цій землі...”
   Пропонуємо вашій увазі відеомініконцерт бібліотеки 13 з віночка відомих пісень на слова поета-пісняра Ю. Рибчинського.




Немає коментарів:

Дописати коментар