вівторок, 24 березня 2020 р.

Джордж Орвелл "Колгосп тварин"

    Джордж Орвелл (Ерік Артур Блер) — англійський письменник, автор відомої антиутопії «1984». Противник тоталітаризму, у своїй творчості він зосередив свою увагу на сучасних непростих часах. Першим з-поміж перекладів «Колгоспу тварин» був саме український і Орвелл профінансував його видання.

Пропонуємо вашій увазі цікаву новинку
Джордж Орвелл "Колгосп тварин"
в бібліотеці №13.


    У казковій повісті "Колгосп тварин" в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР. Зокрема, тут ідеться про революцію 1917 року, про брехливі обіцянки, що "земля – селянам, а заводи – робітникам", розповідається про розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли і про мільйони замордованих у сталінських концтаборах. От лише замість людей герої цієї повісті – тварини. Але чи так вже вони різняться між собою?     "Колгосп тварин" був написаний у 1944 році і мав на меті показати західному суспільству справжнє обличчя Радянського Союзу, який, прикриваючись облудною пропагандою і ніби-то соціалістичними ідеями, насправді здійснював репресії над мільйонами власних громадян, водночас прагнучи увесь зовнішній світ перетворити на один великий концтабір за власними лекалами. У той час, коли західні країни ще перебували у полоні ілюзій щодо свого радянського союзника, Орвелл не відразу зміг знайти видавця для "Колгоспу тварин", і перший наклад твору був мізерний. Але подальші події показали, що Джордж Орвелл у своєму діагнозі щодо СРСР виявився у всьому правий, і відтоді "Колгосп тварин" уже постійно перевидавався.


    Перше видання українською мовою, водночас було першим перекладом роману на іншу мову — здійснене Іваном Чернятинським і видане 1947 року видавництвом "Прометей" в Мюнхені (за іншою інформацією в Ной-Ульмі). Український варіант роману-антиутопії був адресований тисячам українських "переміщених осіб", що після кінця Другої світової війни опинилися на території окупованої Німеччини. В романі алегорично відображено події під час становлення та існування епохи Сталінізму перед Другою світовою війною. 

Немає коментарів:

Дописати коментар