вівторок, 31 березня 2020 р.

Всеволод Нестайко "В країні сонячних зайчиків"

До тижня дитячого читання пропонуємо 
вашій увазі цікаву дитячу книжечку 
Всеволод Нестайко 
"В країні сонячних зайчиків"
в бібліотеці №13.


   Карколомні пригоди й чарівні перетворення, загадкові зникнення й несподівані з’яви, сміх, веселощі, сльози, розпач — все це химерно переплелося в іскрометних і вигадливих повістях-казках Всеволода Нестайка. 
    Казковий світ Всеволода Нестайка захоплює, в ньому є все, що робить дитину щасливою, радісною, вчить бути хорошою людиною. Повість «В країні Сонячних Зайчиків» не стала винятком. Одне з перших надрукованих видань, захоплює своїм дивним чарівним світом, багатством краси, якого не можна знайти ніде більше. Це цікава розповідь про казкову країну та її мешканців – рудоволосих зі смішними веснянками на обличчі. Ластовинія - чарівне місце схоже на рай, тут дуже добре та весело, а всі його мешканці – естрадно-циркові артисти. Гамірне безтурботне життя йде своїм кроком. І все б було просто чудово, якби на країну не напали злі хуліганці. Дуже страшні та безпощадні, вони знущаються над ластовенятами, особливо не люблять маленьких діток. Тому останні змушені шукати прихисток в тропічному лісі. Панування недобрих мешканців Хуліганії продовжується поки до країни не потрапляє маленький хлопчик Веснянка. Тепер все може зміниться, можливо з його появою всі мешканці чарівного світу знову заживуть весело та безтурботно?! Дізнатись, як же буде розвиватись ця неперевершена оповідка далі Ви можете прочитавши «нестайківську» книжку до кінця.


    Всеволод Нестайко — беззаперечний класик сучасної української дитячої літератури. Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах «Барвінок» та «Піонерія». Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. Майже п’ятидесятилітній шлях у дитячій літерарурі він засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єc. Найвідоміші з них «В Країні сонячних Зайчиків» (1959), «Супутник ЛІРА-3» (1960), «Космо-Натка» (1963), «Робінзон Кукурузо» (1964), «Тореадори з Васюківки» (1973), «Одиниця з обманом» (1976), «Незвичайні пригоди в лісовій школі» (1981), «Загадка старого клоуна» (1982), «П’ятірка з хвостиком» (1985), «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків» (1988), «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною» (1990), «Неймовірні детективи» (1995) та інші непересічні твори.
    Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими. За творами Всеволода Нестайка знімалися фільми, що завоювали міжнародні нагороди. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) — головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984) та відзначено спеціальним призом на кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985).
   Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки, премії імені Миколи Трублаїні, премії імені Олександра Копиленка. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. Х. Андесена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар