середу, 25 березня 2020 р.

Міжнародний день вафлей

    А ви знаєте, що 25 березня - Міжнародний день вафлей. Вафлі — це тонкі, дуже пористі, а тому легкі борошняні кондитерські вироби, випечені з рідкого тіста, мають форму тонких листів або фігур із візерунчастою поверхнею. Вафлі виготовляють прямокутної, круглої форми, фігурними та у вигляді паличок, стаканчиків. Вони можуть бути з начинкою у вигляді прошарків або без неї, повністю або частково покриті шоколадною глазур'ю, або без глазурі. Для начинки використовують цукеркові маси: горіхові, кремові, фруктові, збивні із вершків і збивні типу «Зефір». Залежно від сорту можуть містити різні смакові добавки (молоко, горіхи, кава, какао).
    Назва «вафлі» в перекладі з німецької означає «стільники», це тому, що форма для випічки вафель була схожа на бджолині стільники.
    За ДСТУ: Вафлі — борошняні кондитерські вироби з вафельних листів переважно з начинкою. Предками сучасних вафель є середньовічні вафлі, які являли собою дуже тонке хрустке печиво, виготовлене у вафельниці, що складалась з двох металевих тарілок, з'єднаних петлею. Кожна з тарілок кріпилася на довгій дерев'яній ручці. Вафельницю клали на вогонь і перевертали, щоб пропекти корж з обох боків. Примітно, що на відміну від сучасних вафель, для виготовлення яких переважно використовується пшеничне борошно, їхні середньовічні предки випікалися з вівса або ячменю.
    Історія вафель містить немало курйозних сторінок. Так, наприклад, у середньовічній Європі на свята дозволялося продавати вафлі біля входу до церкви. Згодом конкуренція за місце у релігійних споруд стала настільки жорстокою, що французький король Карл IX видав указ, за яким торговцям заборонялося розташовуватись один від одного менше ніж за 6 футів (близько 2 м).
  Вафлі вже давно визнані одним з найсмачніших ласощів як для дорослих, так і для дітей у всьому світі. Хоча вафлі поширені в багатьох країнах світу, першими їх все-таки винайшли європейці. Навіть саме слово «вафля» має схоже звучання у багатьох європейських мовах.
    Різновидів вафель сьогодні існує велика кількість. Вони розрізняються зовнішнім виглядом, смаком і способами приготування.
   Віденські вафлі відрізняються м'якістю, великим розміром. Часто з тонких вафельних листів виготовляють пиріг з кремовою начинкою.
  Бельгійські вафлі, іноді звані брюссельськими, готують з використанням великої кількості збитих білків і розпушувача. Це надає їм легкість і неповторний ніжний смак. У бельгійських магазинах такі вафлі найчастіше продаються посипаними цукровою пудрою. До столу їх подають найчастіше з ягодами, в гарячому вигляді, политими шоколадним сиропом, іноді на гарячу вафлю зверху кладуть кульку морозива. Один із різновидів бельгійських вафель — льєзькі. Вони більш щільні і тверді, відрізняються великим вмістом цукру і овальною формою.
    Англійські вафлі готуються за оригінальними рецептами, в основі яких такі інгредієнти як картопляні пластівці, олія, овочі. Перед подачею на стіл вафлі підсмажуються до утворення золотистої хрусткої скоринки.
    Американські вафлі також мають свої особливості приготування. На відміну від віденських вафель вони товщі і щільніші, обов'язковим інгредієнтом є розпушувачі. Американці використовують вафлі в складі десертів і як гарнір до різних м'ясних страв.
    Хрусткі вершкові багатошарові вафлі – улюблені ласощі українців. Це смачно та зручно вдома, на відпочинку та в дорозі. Всі види вафель наших фабрик створені на основі глибокого вафельного листа та наповнені ніжними начинками на різні смаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар