вівторок, 11 лютого 2020 р.

Моє знайомство з Б.Мозолевським

    ВТАЄМНИЧЕНИЙ У МОВУ СКІФСЬКИХ КУРГАНІВ.
    Нам приємно розповісти про користувачів, які приходять до бібліотеки 13 з бажанням чимось допомогти, поділитись своїм надбанням, побаченим, прочитаним. Ось і цього разу неабияке задоволення ми отримали від пропозиції нашої нової читачки Зої Георгіївни, яка запропонувала розповісти про Бориса Мозолевського - українського археолога і поета, дослідника скіфської старовини, авторa найбільшого в світі відкриття ХХ ст. – скіфської пекторалі і про шлях, який вона пройшла, щоб закохатися у цю славнозвісну постать нашої української археології. Пані Зоя познайомилась із дружиною Бориса Миколайовича, має в подарунок від неї зібрання віршів Мозолевського. Представила нам свої нотатки-щоденники, написані після подорожей по місцях малої батьківщини, світлини, зроблені і зібрані власноруч у фотоархів. Зоя Георгіївна повідала нам, що Мозолевський - був керівником експедиції, яка, серед іншого, дослідила відомий скіфський курган Товста могила та відкрила славнозвісну золоту пектораль.
    Це одна з найяскравіших постатей у сучасній історії та культурі Придніпров’я. А вже того, що зробив Борис Миколайович для України, розкопавши і дослідивши стародавні кургани, явивши світові скарби матеріальної та духовної культури скіфів, ніякими мірками не виміряєш. Сама лише славнозвісна золота пектораль, яка уславила наш край і Україну, чого варта! А які ж поезії присвятив він неозорим придніпровським степам! І як він любив ці степи!
    Ці вірші ми із задоволенням почули у декламуванні нашої читачки. Біографія Бориса Мозолевського вже достатньо вивчена і описана. Життя його не було легким і безхмарним. Усього випало в нестримному бурхливому житті поета від Бога і археолога від Долі. А ми щиро дякували пані Зої за велику працю, за отримані цікаві факти з життя відомого і такого талановитого митця України.

                   










Немає коментарів:

Дописати коментар