вівторок, 11 лютого 2020 р.

Славетний український лицар, козацький літописець


    Самійло Васильович Величко (бл. 1670 – після 1728) – історик українського козацтва, представник риторично-фактографічної течії у вітчизняній історіографії. С.Величко є автором першого систематичного викладу історії української козацької держави — Літопису. Користувався різними джерелами: народними переказами, іншими козацькими літописами, творами іноземних істориків, архівними документами, листами, реєстрами тощо. Автентичність численних документів, наведених у літописі, істориками не заперечується. Частина з них відома й з інших джерел.


    Літопис Величка написаний українською літературною мовою XVIII століття з елементами народної мови. Повний текст його не зберігся. Він є одним з найголовніших і найвірогідніших творів української історіографії другої половини 17 — початку 18 століття.    
                            

    Літературознавці також із зацікавленістю досліджують літопис Величка, адже написаний він цікавою козацько-канцелярською мовою. До того ж, літописець не шкодував сторінок для суто поетичних творів. Незаперечним є і вплив літопису на українську літературу, особливо на Тараса Шевченка.
    У літописі Самійла Величка відображена визвольна боротьба українського народу проти польської шляхти. Автор розкриває характер цієї боротьби, дає їй оцінку, тому його твір посідає чільне місце в давній українській літературі. Літопис Самійла Величка, центральною постаттю якого виступає Богдан Хмельницький, — велика історична повість, що вміщує ряд оповідань, в основу яких покладено історичний матеріал про героїчну боротьбу 1648–1654 pp. Початок твору подається на основі народних переказів, легенд про Богдана Хмельницького. Літописець прославляє військове вміння козаків і їхнього генія, полководця Б. Хмельницького, підкреслює силу українського народу і цим стверджує його перемогу над ворогами.


    Як бачимо, твір Самійла Величка — цінне надбання, яке стало предметом вивчення українськими письменниками та істориками, джерелом роздумів над долею багатостраждального народу України, приводом для міркувань над розв’язанням вічної проблеми взаємин вождя і мас.

Бібліотечні джерела:
Величко С. Літопис - К.: Дніпро, 1991.
Енциклопедія сучасної України - К.: Наукова думка, 2003.
Коваленко С. Опис козацької України - К.: Просвіта, 2004.

Немає коментарів:

Дописати коментар