пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

Лялька Зерновушка

    Народна лялька-мотанка має багато імен. Сьогодні в клубі "Лада" бібліотеки 13 ми зупинилися саме на Зерновушці. Її виготовляли восени після збору врожаю. На початку осені відбірну частину зібраного зерна складали в спеціально зшитий мішечок. Особливо дбайливо ставилися до примхливої гречки. Мішечок називався «киця». Він був з полотна, з зав'язками зверху. Йому надавали вигляд лялечки. Ляльку ставили в Червоний кут хати, навесні дбайливо вилучали наповнення. Змішували з іншим зерном і сіяли на полі з побажаннями доброго врожаю. Пізніше майстрині почали шити таких ляльок спеціально, прикрашаючи їх символічною вишивкою.
    Через деякий час у ляльок почали класти кілька видів зерна, а також інші речі, які вважалися талісманами. Оберіг стали дарувати на Різдво і Святки. Кожна господиня раділа такому подарунку, як лялька Зерновушка. Своїми руками майстрині намагалися зшити їх для всіх родичів.
    Оберіг і сьогодні стане прекрасним подарунком для близьких вам людей на новорічні свята чи Різдво. Головне, щоб подарунок підносився з щирими побажаннями добра, здоров'я і удачі. Далі - фоторяд про те, як зробити ляльку Зерновушку своїми руками.

















Немає коментарів:

Дописати коментар